Адвокат: Промените на кабинета в закона за кредита са правна глупост

Това заяви адвокат Николай Ганев, който определи проектът за изменение, внесен от кабинета, като „правна глупост“. В текстовете се запазва референтният лихвен процент и се въвежда пояснението коя дата се счита за влизането в сила на договора.
„Едно нещо е посочено – че лихвите се плащат едновременно с погасяването на главницата. Да, но това не е промяната в закона, която ние очакваме – че няма да се изплаща дълго време лихвата и след това отиваме към главницата. Последните петнадесет години от кредита човек да плаща само главница, а преди това да е платил двойно повече като лихви. Това може да влезе в текста. Но то влиза по съвсем други съображения, когато датите и условията не били изяснени. Значи няма промяна в това. Данъчните го промениха преди години“, обясни юристът.
„Има още едно нещо, което последно да ви кажа, явно това не е плод на творчество, има и определена доза глупост, това от превода ли се е случвало, от какво е станало аз не мога да разбера, но на няколко директиви на ЕС аз виждам следните неща, които нямат правна стойност: необходимите допълнителни допускания. Това били условията в договора – допълнителни допускания. Ако някой ви покаже някъде в правната литература подобен термин, браво“, каза още Ганев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *