Адвокат: Софиянци да не бързат да плащат такса ”смет”

Това призова председателят на Гражданска инициатива „Справедливост“ Иван Груйкин пред БНР.  Ако бъде отменена наредбата, те трябва да си получат парите обратно или сумите да им бъдат приспадани от следващи вноски, уточни адвокатът.  Гражданската инициатива организира пресконференция по повод  отмяната миналата седмица от Административния съд на текста в Наредбата на Столична община, в който се регламентира размера на такса „смет“ за жилищните имоти. 
Според Гражданската инициатива такса смет се определя незаконно на база на данъчна оценка.
Днес „Справедливост“ ще обяви депозирането на нова жалба срещу цялата Наредба на Столична община, в която са регламентирани всички такси, които гражданите и юридическите лица плащат на общината. Това са всички такси за технически и административни услуги, издаване на различни видове документи, в това число и строителни разрешения, такси за ползване на пазари и тротоари, за откупуване на гробни места, детски градини, домове за социални грижи.Според Гражданската инициатива цялата Наредба на Столична община е незаконна.
Груйкин се притеснява, че Върховният административен съд би могъл да се поддаде на политически натиск. Той увери, че на пресконференцията ще се посочат конкретни примери за конкретни решения, в които съдът се е поддавал на политически натиск.
От сдружението посочиха, че специална методика разработена от общината би могла да изчисли количеството на изхвърления боклук, предаде БТА. По примера на много европейски столици боклукът във всеки дом би могъл да се изхвърля в закупени предварително специални торбички, отбеляза Стойчо Кацаров от организацията. Според него след като се преброят изхвърлените торбички с боклук, може да се изчисли и таксата смет, която трябва да плати всяко домакинство.
Наскоро Комисията за защита от дискриминация се произнесе, че столицата дискриминира фирмите с методиката за такса „смет“.
Груйкин внесе миналата година частичен колективен иск за 100 000 лв. от името на всички засегнати софиянци заради кризата с боклука през 2009 г. Тогава на 6 март 20 района на София осъмнаха с препълнени контейнери заради неплатени 6.4 млн. лв. от януари на концесионера по чистотата „Новера“. Тогавашният кмет Бойко Борисов успя да развали договора и подписа с няколко нови фирми за 1 година. Правителството на тройната коалиция взе контрола над сметосъбирането в София и създаде кризисен щаб.
Миналия август Груйкин съобщи, че се завежда колективен граждански иск срещу МВР с общата претенция от 50 млн. лева. за нанесени неимуществени щети на подалите заявления за издаване на лични документи. По-късно Софийският градски съд отказа да разгледа иска.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *