АЕЦ „Белене“ с точни разчети след седем години

България ще настоява да се определи точна цена на проекта АЕЦ „Белене“ за след 7 години, когато се очаква да заработи втората атомна централа, заяви премиерът Бойко Борисов, след разговорите с първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков. Двамата обсъждаха българо-руските енергийни проекти близо два часа.
„В тази, именно, пътна карта ние много точно и ясно сме определили задачите, които имат те и ние. Това е привличането на европейски инвеститори, преструктурирането на проекта, точна цена за след 7 години, когато трябва да е пусковият срок, точна формула на кой и по колко ще се продава и купува електрическата енергия, финансирането по етапи. Отговаряйки на всички тези въпроси и работейки по тях се надавям до септември да имаме резултат,“ посочи премиерът.
Бойко Борисов допълни, че е разговарял със сръбския президент Борис Тадич за евентуално миноритарно участие в проекта на западната ни съседка, което ще й осигури възможност за изкупуване на електроенергия.
Виктор Зубков обясни, че трябва да бъдат намерени инвеститори за строежа на АЕЦ „Белене“. По другия мащабен проект – „Южен поток“ Зубков потвърди, че двете държави са готови да продължат работата си по газопровода, но трябва да се ускори вземането на решения по редица въпроси. „Ще се стремим проекта да е изгоден и за България, и за Русия“, подчерта руският вицепремиер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *