АЕЦ „Козлодуй“ може да работи до 2051 г.

Оборудването, строителните конструкции и системи на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ са в работоспособно състояние и могат да бъдат експлоатирани безопасно до 2051 г. Това са показали резултатите от извършените през изминалите две години изследвания по проекта за удължаване на живота на ядрената мощност.АЕЦ „Козлодуй“ ще може да работи до 2051 г.

Резултат с изображение за АЕЦ

Те бяха представени на специално събитие в Министерството на енергетиката, в което освен министър Теменужка Петкова участваха изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев и първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров.

„След като през миналата година пети блок на атомната ни централа получи от Агенцията за ядрено регулиране нов десетгодишен лиценз, днес успешното продължаване на експлоатационния срок на шести блок е сред водещите ни задачи в областта на ядрената енергетика“, заяви министър Петкова.

„През следващите 30 години 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще функционира безопасно благодарение на предприетите от „Росатом“ действия по модернизирането на мощността“, заяви Комаров.АЕЦ „Козлодуй“ ще може да работи до 2051 г.

АЕЦ „Козлодуй“ финансира програмите за удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок изцяло със собствени средства, информира в.Капитал.

Лиценз за 10 години

Въпреки че 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да работи още поне три десетилетия, сега централата ще внесе в Агенцията за ядрено регулиране искане за удължаване на работата му с 10 години. Причината е, че това е максималният срок по закон, след който ще се кандидатства за нов лиценз, информира в.Капитал.

Сегашното разрешително на 6-и блок изтича през 2019 г. За продължаването му на 28 януари 2016 г. беше подписан договор между АЕЦ „Козлодуй“ и консорциум, който включва „Русатом сервиз“, „Росенергоатом“ и „Риск инженеринг“. По проекта бяха планирани общо 227 мерки, като предвидените по график до юли 2018 г. 138 от тях вече са завършени. До края на годината предстои да бъдат изпълнени още 70, а останалите са планирани за следващия лицензионен период.

Нов намек АЕЦ „Белене“

„Сътрудничеството ни с България в областта на ядрената енергетика продължава повече от половин век. Като имаме предвид уникалния опит на „Росатом“, ще се радваме да окажем всестранна подкрепа на българските ни колеги и по други проекти в областта на атомната енергетика“, заяви Кирил Комаров, който е и председател на управителния съвет на Световната ядрена асоциация (WNA). Той директно каза, че „Росатом“ препоръчва българското правителство да разгледа всички възможни варианти за осъществяването на проекта за АЕЦ „Белене“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *