АЕЦ „Куданкулам“ е във фаза на практическа реализация

АЕЦ „Куданкулам“ на практика вече е с увеличени мощности. Това стана от вчера, когато се състоя подписване на договори между АО „Атомстройекспорт“ и Индийската корпорация по атомна енергия (NPCIL) за първостепенните проектни дейности, работното проектиране и доставката на основното оборудване за трети ред на АЕЦ „Куданкулам“.

„Проектът за изграждане на Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ преминава във фаза на практическа реализация. Започва проектирането и извършването на процедурите за търговете за основното оборудване руско производство за конфигуриране на трети ред на индийската централа“, съобщи вицепрезидентът по проектите в Южна Азия на АО ИК „АСЕ“ Андрей Лебедев.

На 01.06.2017 г. по време на XVIII Ежегодна руско-индийска среща на високо ниво, състояла се в Санкт Петербург, Групата компании ASE и Индийската корпорация по атомна енергия подписаха Генерално рамково споразумение за изграждането на трети ред на АЕЦ „Куданкулам“ в щата Тамил Наду. Подписан бе и междуправителствен кредитен протокол, според който Русия е отделила кредитни парични средства за доставка на оборудването и документацията за изграждане на трети ред на централата. Споразумението предвижда изграждане по руски проект на Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“.

На 13.07.2017 г. бе получено одобрение на тези три ключови договора от „Росатом“, Министерство на икономическото развитие и Министерство на финансите на Русия. На 19.07.2017 г. Съветът на директорите на NPCIL одобри подписването на трите договора за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“.

В основата на изграждане на АЕЦ „Куданкулам“ е проектът на АО „Атоменергопроект“ с енергоблокове ВВЕР-1000 мегавата, който напълно удовлетворява изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Русия, МААЕ и е сертифициран според изискванията на Европейските експлоатиращи организации (EUR).

АЕЦ „Куданкулам“ се изгражда в щата Тамил Наду в Индия в рамките на руско-индийското споразумение от 20 ноември 1988 г. и допълнение към него от 21 юни 1998 г., както и на споразумение от 8 декември 2008 г. Основен изпълнител (в частта работно проектиране, доставка на оборудване и техническо съдействие) е АО „Атомстройекспорт“. Основен проектант е АО „Атоменергопроект“. Поръчител e Индийската корпорация по атомна енергия.

 

Повече информация за участниците в инвестиционния процес.

Групата компании АSE е създадена при формиране на инженеринговото подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ чрез обединяване на четири водещи компании от отрасъла – АО ИК „АСЕ“, АО „Атомстройекспорт“, АО„Атоменергопроект“ и АО „АТОМПРОЕКТ“. АSE е един от лидерите в световния ядрен инженерингов бизнес, като заема повече от 30% от световния пазар за изграждане на АЕЦ. Представителствата и оперативните офиси на АSE действат на територията на 15 държави в света. Почти 80% от поръчковия портфейл на компанията идва от проекти зад граница. Освен това, АSE реализира проекти за строителството на обекти за третиране на радиоактивни ядрени отпадъци и отработено ядрено гориво, обекти в сферата на топлоенергетиката и оказва пълния спектър от услуги за договори за инженеринг, реализация и строителство, управление на проекти и услуги за всякакви сложни инженерни обекти. АSE разработва и активно внедрява иновационна система за управление на проекти за изграждане на сложни инженерни обекти – Multi-D, която позволява по-ефективно да се управляват параметри като бюджет, срокове, качество. Компанията се ръководи от доктора на икономическите науки Валерий Лимаренко.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *