АЕЦ „Хинкли поинт“ тръгва след 20 години застой

АЕЦ „Хинкли поинт“ тръгва след 20 години застой, след като британското правителство одобри плановете и съгласува условията за строителството на първата в страната атомна електростанция за последните 20 години. Изграждането изцяло е дело на частни компании. Неговото построяване ще бъде съвместен проект на консорциум, в който водещ е френската компания EDF, а ще има и инвеститори- държавни компании от Поднебесната империя – Китай. Въпреки някои спорове относно зависимостта от азиатските инвестиции, в крайна сметка отложеното решение беше дадено.

АЕЦ „Хинкли Поинт“ ще заема територията на вече съществуващата АЕЦ в графство Съмърсет в Югозападна Англия. Строителството на централата ще струва 18 милиарда лири, като две трети от разходите поема френската страна, а останалите – Китай. Два реактора ще работят в централата и срокът за тяхната експлоатация е предвиден 60 години. Нейната мощност ще осигурява почти 7 на сто от необходимата за Обединеното кралство електроенергия.

Еколозите – тези дежурни критици на подобни  проекти, предупреждават за опасностите за околната среда. Чува се и аргумент, че е много вероятно разходите да се увеличат в процеса на изграждане на атомната централа.

Но на фона на последиците от Брекзита надделяват надеждите, че ще бъдат създадени над 25 хиляди работни места. Очакванията са  АЕЦ „Хинкли поинт“ да влезе в експлоатация след 6 години – през 2023 година.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *