Азиатските борси отчитат ръст въпреки прогнозата на Световната банка

Производствените и финансови компании изведоха азиатските индекси на положителна територия, след като миналата седмица им донесе значителни спадове.Данните за състоянието на сектора на услугите в Япония и за бизнес доверието на производствените компании вдъхнаха сигурност на инвеститорите и им помогнаха да преглътнат новата по-лоша прогноза на Световната банка за икономиките на развиващите се страни.
Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси на 10 азиатски идве тихоокеански страни, започна седмицата с увеличение от 0,7% до 102,2 пункта. Борсовият измерител се е повишил с 45% спрямо петгодишното дъно от 9 март благодарение на оптимизма за скорошен край на рецесията. От началото на тази година MSCI Asia Pacific е добавил 14% към стойността си.
Индексът на сините чипове на борсата в Токио Nikkei 225 се повиши с 0,4% до 9826,27 пункта, след като барометърът за бизнес доверието сред големите японски производители отчете рекордно силен скок през второто тримесечие. По-широкият Topix също добави 0,4% до 922,48 пункта, подкрепен от новината за първия ръст на активността в сектора на услугите за последните три месеца.
Най-силен ръст отчетоха борсите в Тайван и Южна Корея, въпреки че Световната банка занижи своята прогноза за ръста на развиващите се икономики през тази година. Тайванският Taiex добави 1,8%, след подновяването на спекулациите, че правителството може да отвори финансовия сектор на страната за китайските инвеститори.
Световната банка очаква среден ръст от 1,2% в икономиките на развиващите се страни през тази година, което е по-малко от прогнозираните през март 2,1%. Ако се изключат Китай и Индия, прогнозата е за среден спад от 1,6 на сто.
Hang Seng напредна с 0,8% до 18 059,6 пункта на борсата в Хонконг, а южнокорейският KRX 100 се повиши с 1,4% до 2881,98 пункта. Днес стана ясно, чеюжнокорейската индустриална група Doosan възнамерява да закупи чешката компания за турбини Skoda Power за около600 млн. долара.
Китайският Shanghai Composite добави 0,6%, воден от акциите на финансовите компании. Публикации в китайската преса днес подхраниха спекулациите, че новите кредити отпуснати от местните банки ще продължат да се увеличават през юни.
Тихоокеанските пазари също финишираха на положителна територия. Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,5% до 3918,2 пункта, след като стана ясно, че продажбите на нови автомобили в страната са се увеличили с 5,4% на месечна база през май. В сравнение със същия месец на миналата година те намаляват с 12,6 на сто.
В Нова Зеландия NZX 50 FF се повиши с 0,4% до 2794,91 пункта. Данните на Централната банка в страната разкриха, че разходите на домакинствата, направени чрез кредитни карти, продължават да намаляват през май и отчитат годишен спад от 2,4%.
На отрицателна територия приключи сесията в Индия, Индонезия, Малайзия и Тайланд. Разпродажбите в енергийния и добивния сектор на борсата в Мумбай бяха частично компенсирани от поскъпването на финансовите компании. Индексът на сините чипове в Индия BSE Sensex се понижава с 1,3%, докато по-широкият BSE 500 губи 1% от стойността си.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *