Азиатските индекси се повишават до двумесечен максимум

Азиатските индекси се повишиха до 2-месечен максимум днес, а доларът се понижи до най-ниските си стойности от няколко седмици насам, след като данни за щатската икономика добавиха към тезата за отлагане на повишението на лихвите от страна на Фед.

Индексът MSCI Asia-Pacific се повиши с 1.9% – до най-високото си ниво от средата на август. Фючърсите на европейските и щатските индекси също сочат отваряне на положителна територия. Австралийският основен индекс нарасна с 0.7%, а южнокорейският – с 1.2%. Японският Nikkei неутрализира първоначалната си загуба и в крайна сметка нарасна с 1.3%.

Междувременно бизнес доверието в Япония се е влошило за втори пореден месец, което накара пазарните участници да повишат очакванията си за нови стимули от страна на японската централна банка. „Налице са сериозни очаквания за по-нататъшни икономически стимули в Япония, предвид на слабия инфлационен натиск“, коментира Гери Алфонсо, анализатор в Shenwan Hongyuan Securities, цитиран от CNBC.

Щатските индекси приключиха вчерашния ден със загуби, като индексът на сините чипове Dow Jones загуби 0.9% от стойността си, а широкият S&P 500 се понижи с 0.5%. Фючърсите обаче се повишиха с по около 0.5% днес. „Със забавянето на инфлацията и потребителските разходи, за Фед ще е изключително трудно да прибегне към повишение на лихвите през тази година. Щатската икономика може да набере енерция през ноември или декември, което отново да повиши очакванията за повишение на лихвите в началото на следващата година“, според Кати Лиен, стратег валутни пазари в BK Asset Management.

Според вицепрезидента на Европейската централна банка Витор Констансио, повишението на лихвите от страна на Фед може да има по-голямо глобално въздействие поради промяната на световната икономика в последните десет години и липсата на опит от резерва в среда на повишение на лихвите. Петролът се повиши минимално, като брентът добави 0.2% към стойността си, до ниво от 49.30 долара за барел. Златото се търгува при нива от 1 185 долара за унция и явно е на път да тества психологическата граница от 1 200 долара за унция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *