Азия ще води растежа на 5G мрежата

Азия ще води растежа на 5G мрежата до 2025 г.Снимка: Архив Ройтерс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На Азия ще се паднат около половината от световните 5G връзки до 2025 г., показват резултатите от проучване на GSMA Intelligence. Според данните на преден план в този период ще излязат пазари като Китай, Япония и Южна Корея.

Статистиката сочи, че до 2025 г. броят на 5G връзките ще достигне 1,2 млрд., като те ще представляват около 14 на сто от общия брой връзки.

Азия ще е първенец по 5G връзки до 2025 г., следвана от Северна Америка и Европа. Китай, САЩ и Япония ще бъдат трите водещи страни по брой връзки дотогава.

Азия ще води със 716 млн. 5G връзки, като повечето от тях ще са в Китай. От пускането на 5G през 2020 г. мрежата в азиатската страна ще расте бързо, достигайки 392 млн. 5G връзки до 2025 г.

Япония и Южна Корея също ще играят ключова роля в региона, съответно с 88 млн. (45% от целия пазар) и 37 млн. (60%) 5G връзки.

В сравнение с 4G по-голям брой пазари ще бъдат включени в първото пускане на 5G мрежата най-вече заради желанието им да си извоюват лидерска позиция. И все пак прогнозата на GSMA е за по-слабо навлизане на 5G на всички пазари заради по-слабото разширяване на покритието и несигурността около бизнеса с 5G за телекомуникационните оператори.

От GSMA очакват пускането на 5G мрежата да следва същия модел като при 4G, но да се случи с по-бавен темп. Това се дължи на два фактора: бизнес моделът и приложенията на 5G все още се разработват и на второ място – спектърът за 5G изисква по-високи честоти, което предполага по-малко покритие, investor.bg.

Проучването сочи, че до 2025 г. около 40% от населението на света ще има 5G покритие, което се равнява на около 2,7 млрд. души.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *