Академиците излизат на протест за първи път от 140-годишната история на БАН

Българската академия на науките (БАН) ще протестира утре срещу заявеното намерение на министър Сергей Игнатов за разформироването на академията. Това каза на пресконференция председателят на БАН акад. Никола Съботинов, цитиран от БТА. По думите му утрешният протест ще бъде историческо събитие за БАН, защото академията не е изпадала в подобна затруднена ситуация за своето 140-годишно съществуване.

Ще протестираме и за подчиняването на нейните институти на различни министерства и ведомства, заяви Съботинов.
От вчера започнаха две ревизии в БАН, каза Никола Съботинов и допълни, че едната се прави от държавната финансова инспекция, а другата – от областния управител. Според него ревизиите са свързани със собствеността и имотите на академията.
По мнението на Съботинов предвидените промени в Закона за БАН са насочени срещу имотите на академията, една част от които са предоставени на БАН от родолюбиви българи при създаването й преди 140 години, а друга част – от държавата.
За да може по-лесно да се получи собствеността на академията, трябва тя „да излезе“ от Закона за БАН и да стане публична държавна собственост, после да се превърне в частна държавна собственост, за да може да се изгради на нея някой мол, смята акад. Съботинов.
Главният научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров съобщи, че БАН отдава свои площи под наем за 4 евро на квадратен метър. Средствата от наемите се използвали за ремонти, за режийни разходи, но тези пари не можело да се разпределят за заплати.

Досега в БАН са пенсионирани 430 души, а са назначени 130 млади специалисти, съобщи акад. Съботинов.
Заради намаляването на бюджета на БАН се въвежда режим на последователно използване на отпуските и на непълно работно време в институтите, които осъществяват непрекъсната научна дейност в полза на държавата – прогнози на времето, сеизмични и геофизични наблюдения, каза Хаджитодоров.
Според акад. Съботинов, ако се премахне Централното управление в БАН, заплатите на всички работещи в академията ще се увеличат с 8,88 лева. В ЦУ-БАН работят 75 души, сред тях деветима са в ръководството на академията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *