Ако САЩ беше фирма, щеше да е с рейтинг боклук

Силните думи са на финансиста и инвеститор Дик Боув, изказави в интервю за телевизия CNBC.
Представете си, че имаме компания, която губи около  $ 1.4 трлн. годишно, посочва Боув. През следващите години тази компания ще загуби още трилион долара. В момента тя дължи $ 14.4 трлн. и през следващите пет години задълженията й ще достигнат до $ 20 трлн. Вие кажете, има ли някакъв шанс тази компания да изплати дълговете, които е натрупала и ще натрупва? Каква е възможността да избяга от перманентния си дефицит?
С този пример инвеститорът описва държавата САЩ, която в понеделник се раздели с рейтинга си на първокласен платец, отнет й от агенция Standard and Poor’s.
Ние, държавата, която е в банкрут, градим резервната валута, която светът използва. Как в такъв случай можем да кажем къде е дъното?
В момента виждаме как хора купуват държавни облигации, защото има разтревожени за финансовата стабилност на САЩ. Виждаме как хората продават акциите си, емитирани от банки, за да вземат парите и да ги депозират в същите тези банки за по-сигурно. Това няма никакъв смисъл, възкликва Боув. Просто сме свидетели на това как хората реагират глупаво на опитите за нагласяне на обстановката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *