Активно лято за ипотечното кредитиране

Причината за това се крие главно в промоционалните оферти на банките, които бяха актуални по време на целия сезон. Според специалистите от компанията активността на пазара на ипотечно кредитиране ще се запази и през есента благодарение на подобрението на условията по кредитите на банките.
„Получихме много повече запитвания през това лято в сравнение с предходните 2-3 години”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.
„Хората, решили да се сдобият с нов дом през това лято, в повечето случаи успяха да го направят и през август регистрирахме ръст на изтеглените кредити от 12% спрямо август 2011 и 23% спрямо август 2010г. ”, допълва Тошев.
Популярни през лятото бяха малките кредити – между 10 000 и 30 000 евро. Причината за това е в стремежа на хората да имат по-голямо самоучастие при сделка и да са по-малко зависими от външното финансиране. В допълнение към това най-предпочитани остават двустайните жилища в големите градове, чиято стойност обикновено варира между 35 000 и 55 000 евро.
„Запазва се и оформилата се в началото на годината тенденция на пазара за абсолютния бум на кредитите в български лева”, коментира Тихомир Тошев.
„Делът им нараства с около 5% всеки месец, а през август ставаме свидетели на покачване от 7% спрямо предходния юли. Това е категоричен знак, че левовите кредити трайно заемат мястото си на кредитния пазар. Очакванията ми са до няколко месеца броят на ипотеките в евро и лева да се изравни”, допълва Тошев.
Друга тенденция на пазара се оформи по-ясно през летните месеци. Потребителските кредити с лихви под 9% често заменят ипотечните кредити в сделките с недвижими имоти. Когато на клиентите не им достигат суми между 10 000 и 30 000 лева, вместо да ипотекират закупувания имот, те теглят потребителски кредит с ниска лихва и спестяват по-големите начални разходи – за учредяване на ипотека, за оценка на имота, за задължителните застраховки и др. Освен това отпускането на потребителски кредити отнема около седмица, докато ипотечния кредит се отпуска за около месец, месец и половина. За много клиенти важното е и това, че няма да ипотекират имота си и така се чувстват по-спокойни и уверени.
„Все по-често клиенти се обръщат към нас, за да им намерим изгоден потребителски кредит, необходим им за сделка с имот. Истината е, че на пазара в момента има много изгодни предложения за потребителски кредити, за определени групи клиенти с добри доходи или работещи във фирми с одобрени преференциални програми от банките. В такива оферти можем да видим лихви дори под 8% и суми до 50 000 лева без поръчител”, каза още Тошев. Неговите очаквания са до края на годината банките да предложат още по-добри условия по потребителските кредити.
Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през август се запазва под 30 000 евро и е 29 191 евро. Растящата популярност на заемите в българска валута продължава и през август те представляват 42% от всички при 35% през юли, отчитат от Кредит Център.
Традиционно хората между 26 и 35 години са най-активни от всички кредитополучатели. Те представляват над половината от всички потребители на ипотеки през август.
Изключително популярни остават кредитите с размер между 10 000 и 30 000 евро – близо 55% от всички през август. От 30 000 до 50 000 евро пък е сумата, изтеглена от над 30% от потребителите. Символичен е процентът и на хората, изтеглили суми между 50 000 и 90 000 евро.
Между 16 и 20 години остава „любимият” период на погасяване на задълженията на кредитополучателите през месец август. Растящата смелост на кредитополучателите предопределя и вторият по популярност срок на погасяване на ипотеката – между 21 и 25 години са избрали близо 22% от потребителите, посочват от Кредит Център. Близо 4% от хората пък са решили да прибегнат до заем, който ще изплатят в рамките на 10 години.
Външно финансиране в размерна 60% до 80% от стойността на сделката избират повече от половината кредитополучатели през август. Генерално тенденцията хората да стъпват на сигурна почва, когато теглят заем, рефлектира под формата на липса на 100% финансиране. Все пак само 4.1% от хората са избрали външно финансиране в размер до 40% от стойността, отчитат още от Кредит Център.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *