Акциите на петрола без резки движения

Акциите според европейските борсови индекси се движат между слаби печалби и загуби на фона на относително тънка и неликвидна търговия през миналата седмица. Това не е изненадващо, като се има предвид религиозния празник Възнесение господне, който бе в петък и се празнува официално в някои западноевропейски държави, включително в Швейцария и в някои части на Германия.Днешната банкова ваканция във Франция и Германия също допринася за вялата търговия на стария континент, като посоката на движение на европейските борси се определя до голяма степен от резките колебания на петролните цени преди края на ключовата среща на основните производители от и извън ОПЕК, провеждаща се във Виена.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава скромно с 0,03 на сто, докато немският фондов индекс се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне. Френският индекс CAC40 нараства с 0,14 на сто, британският FTSE100 – с 0,08 на сто, а испанският Ibex-35 – с 0,41 на сто, като в същото време италианският индекс MIB се понижава с 0,55 на сто.

В началото на последния борсов ден за изминалата седмица петролните фючърси поскъпнаха с близо 1 на сто към нови едномесечни върхове. Последвалата обаче информация, че ОПЕК действително са договорили 9-месечно удължаване на срока на действие на настоящото споразумение за ограничаване на производството, но са изключили възможността за допълнително намаляване на добивите, доведе до рязко обръщане на посоката на движение и до спад на петролните цени с около 1,5 на сто. Това предизвика и понижение с 0,89 на сто и на фондовият индекс, включващ 600-те водещи петролни и газови компании в Европа.

Акциите на италианската петролна компания Eni SpA спадат с 1,41 на сто, на British Petroleum – с 0,99%, а на френската Total SA – с 0,61 на сто. Драматичен спад от над 28% регистрират акциите на Petrofac Ltd., след като стана ясно, че компанията за петролни услуги е разследвана от британските власти по подозрения за корупция, даване на подкупи и пране на пари.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *