Акциите на проблемната банка BMPS със 17 % срив

Акциите на най-проблемната италианска банка Monte dei Paschi di Siena (BMPS) се сринаха със 17% в началото на днешната търговия след информация, че тя може да остане без парична ликвидност по-скоро от досегашните очаквания.

Акциите и техният категоричен спад са обект на коментар в икономическите рубрики на световните медии. Агенция Ройтерс цитира вътрешен документ на BMPS, според който банката вече очаква да изчерпи кешовата си наличност в рамките на четири месеца, а не до 11 месеца, каквито бяха предходните оценки, ако в скоро време не бъде осъществена успешна нейна рекапитализация. Текущата парична ликвидност на банката е за 10,6 млрд. евро.

Акциите на Banca Monte dei Paschi di Siena бяха временно спрени от търговия, но техният първоначален драматичен спад се отрази негативно на целия италиански банков сектор, като  FTSE Italia All-Share Banks index се понижи с 0,78%, докато акциите на Mediabanca SpA се понижават с 1,26%, на  Intensa Sanpaolo – с 1,06% и на UniCredit SpA – с 0,14%.

Под натиск от продажби през днешната търговия се намират и испанките банкови акции, след като Европейският съд изненадващо отмени решение на испанския съд за ограничаване на задължения на банките, свързани с клаузи за спорни ипотеки. Това може да изправи банките в страната пред задължение да върнат на клиенти над 4 млрд. евро във връзка с техни загуби по ипотеки преди май 2013-а година.

След тази новина акциите на Banco Popular Espanol SA се понижават с 5,63%, на Banco Bilboa Vizcaya Argentaria – с 1,66% и на CaixaBank SA – с 3,36%.

Междувременно швейцарската комисия за конкуренция (COMCO) обяви днес, че е глобила неколцина водещи кредитори с общо около 99 млн. швейцарски франка във връзка с разследване за манипулиране на междубанкови лихви и свързани с тях инвестиционни продукти. Регулаторът COMCO заяви, че е постигнал „доброволно споразумение“ с банките Royal Bank of Scotland (RBS), Barclays, Deutsche Bank и Société Générale относно тяхно участие в картел за манипулиране на Euribor. Банките RBS и Barclays също така са уредили извънсъдебно споразумение и във връзка с картел, манипулиращ либорите в йени и швейцарски франкове. Въпреки тази новина, акциите на Deutsche Bank се повишават с 0,55%, а на Royal Bank of Scotland – с 0,75%, но тези на Societe Generale SA и на Barclays се понижават съответно с 0,73% и с 0,68%.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *