Акциите на Apple минаха $ 500 за лот, гръцките новини вдигнаха европейските пазари

Това покачи цената на акциите й, но за пръв път те прескачат психологическата граница от 500 долара за лот. Така пазарната капитализация на Apple вече е над $ 466 млрд.
Играчите продължават да са активни в търговията с акции на интернет и технологични компании, което личи от представянето на технологичния индекс на борсата на Wall Street. Там настроенията остават категорично позитивни, което показва, че номерът на „Гърция ще фалира, Гърция няма да фалира“ все още работи.
Петролът остава над $ 100 за барел, а златото поевтинява с 5 долара до $ 1 720 за тройунция. Нищо различно не се случва на валутните пазари. Най-търгуваната двойка евро/долар се обменя при курс  $ 1.3219, а долар/йена се движи в полза на долара, който поскъпва до 77.61 йени.
Петролът проби нивото от 100 долара за барел и фючърсите за лек американски петрол с доставка през март достигнаха цена от $ 100.62 за барел. Последните сделки минават на  $ 100.20, а сортът брент се търгува с по-умерено поскъпване от 65 цента до $ 118.12 за барел.
Очакванията, че американските инвеститори ще настъпят в търговията със щедри оферти „купува“, които ще вдигнат цените, се оправдават не само на стоковите, но и на фондовите пазари. Индексите на Wall Street отвориха ръстове от около половин процент.
Dow Jones Industrial Average расте с 0.41% до 12 853 пункта. S&P 500 Index  се покачва с 0.52% до 1 349 пункта. NASDAQ Composite Index добавя 0.72% до 2 924 пункта.
Еврото изтри част от напредъка си спрямо долара, но остава в силна позиция и купува $ 1.3229.
В Европа сесията остава позитивна. Излезлите статистически данни за ръст от 21% на експорта за Китай и намаление на търговския дефицит са окуражителни за инвеститорите. Освен това позитивна новина извадиха федералните власти в Германия, които съобщиха, че продажбите на едро, според които през януари цените на производител не са се изменили съществено спрямо предходния месец. Покачването е с 1.2%, а на годишна база увеличението е с 3%.
Пазарите остават на положителна територия, успокоени, че фалитът на Гърция се отлага за сега. Силно поскъпва петролът, който отново е в подножието на $ 100 за барел, а зад ръста на акциите стоят и други положителни новини, свързани с европейските икономики.
Според Конфедерацията на бизнес индустрията във Великобритания страната ще избегне рецесията през тази година, но икономическият растеж ще остане незадоволително нисък заради дълговата криза в Европа. За тази година от конфедерацията предвиждат 0.9% растеж на БВП на Великобритания и 2% ръст през следващата 2013 година.
В условията на тази новина водещият индекс на борсата в Лондон се покачва с близо процент до 5 910 пункта.
Междувременно Италия успя да пласира едногодишни облигации за € 12 млрд. при по-ниска доходност. На аукцион за подобни книжа преди месец инвеститорите платиха по 2.735%, а сега склониха и на по-малка доходност от 2.23%, което е добра новина.
Агенция Bloomberg пък изчисли, че благодарение на Европейската централна банка, банките, които могат да заемат евтино от нея, са реализирали печалби, които могат да достигнат до € 120 млрд. Това означава, че ЕЦБ им помага да си вдигнат печалбите с около 10%.
И без това изчисление инвеститорите на Wall Street се канят да навлязат ударно на пазара. Ако се съди по котировките на фючърсите, настроенията отвъд океана са позитивни.
Лекият американски петрол поскъпва с 87 цента до 4 99.54 за барел, а сортът брент струва $ 118.33 за барел.
Еврото расте към долара с 0.43% до $ 1.3256, а златото поскъпва с повече от 5 долара до $ 1 730.50 за тройунция.
Гръцките новини вдигнаха европейските пазари. Германският DAX расте с 0.9% до 6750 пункта, британският FTSE100 се качва с 0.8% до 5799 пункта, а френският CAC40 е нагоре с 0.93% до 3403 пункта. Повишения отчитат и борсите в Италия и Испания. Индексът Global Dow, отчитащ представянето на фондовите пазари по света, в рамките на днешния ден расте с 0.56%.
След като гръцкият парламент ратифицира мерките за икономии, отворен е пътят за процедурата: опрощаване на голяма част от държавния частен дълг, отпускане на следващия пакет финансова помощ и избягване фалита на страната. Разбира се, по целия този дълъг път са повече от вероятни препъни камъни, затова пазарът не е еуфоричен.
Но премахването на непосредствената заплаха еврозоната да се разцепи води до ръст на по-рисковите активи; освен акциите растат и алтернативните на долара валути, еврото се повиши до 1.3267. Паундът се изкатери до 1.5814, а австралийският долар върви по 1.0753 щатски. Доларовият индекс се смъква с 0.28% от сутринта до 78.72 пункта.
Само йената, която се използва по-често и от долара като убежище на стойност, се смъква по-бързо от зелените пари, но за това допринасят и данните за спад на БВП на островната държава повече от очакваното: долар/йена 77.6925. Централноевропейските валути: полска злота, чешка крона, унгарски форинт – се качват с над 1% към долара.
Сред най-търсените европейски акции днес са по-рано разпродаваните финансови компании: HSBC се качи с 1.52% в Лондон, в Мадрид Banco Santander е с 1.3% нагоре. Credit Agricole се качва с 3.7%.
С акциите и напреженеито в Сирия се качва и брентът, който вече е на 118.25 долара за барел, докато златото се изкатери до 1733.20 долара на лондонската борса.
Азиатските пазари се покачват след решението на гръцкия парламент да подкрепи мерките за строги икономии на служебния премиер Лукас Пападимос. Акциите в Токио се покачват с 0.54% до 8995 пункта за Nikkei 225, в Хонконг индексът Hang Seng се качва с 0.7% до 20 929 пункта, в Сидни S&P/ASX добавя 0.82% до 4358 пункта.
Факторът Гърция се следи внимателно и от азиатските пазари като признак на несигурност на пазарите, като анализаторите признават, че до този момент случващото се в Атина не е допринесло много за потушаване на риск апетита им. Но сега, след като е разчистен пътят за получаване на новия спасителен пакет и съответно за стабилизиране на еврото, пазарът вероятно ще реагира с покачване на по-рисковите и понижение на резервните активи.
За оптимизма допринасят силните данни от различни места по света от предходните седмици – както и данните от САЩ през тази седмица, които се очаква също да са добри. В допълнение йената поевтиня в края на миналата седмица, с което стимулира представянето на експортните компании. Пазарът пренебрегна данните за по-нисък БВП на Япония през четвъртото тримесечие.
Доларовият индекс тази сутрин се понижава с 0.25% до 78.764, което също може да се разгледа като следствие от гръцкия вот. Понижи се и йената, която често е предпочитана пред долара като резервна валута, падайки до 77.5875 йени за долар и 102.8592 йени за евро. Поемането на риск се отрази в над 1% скок за новозенландския и 0.7% ръст за австралийския долар, като актуалният курс е 1.075 щатски долара за едно ози.
Еврото подскочи с 0.44% към долара до USD 1.3256, паундът също „намаза“ 0.25% до 1.5793, а франкът последва еврото до 1.0957 долара. Сред интересните анализи на пазара днес е оценката, че кери трейд стратегията в момента е на същото положение, което беше през 2009 г., тоест много слабо, тъй като волатилността на валутите изяжда печалбата на инвеститорите, много често индивидуални.
Движението на златото, което поскъпна с 14 долара на тройунция в търговията в Хонконг, до 1730.80 долара, не изненадва – златото се използва за хеджиране на рискови залози и ръстът на фондовия пазар вдига цената му. По-интересно е, че среброто не може да стори същото и остава долу на 33.82 долара за тройунция. Цената на медта от сутринта се покачва с 1%.
Петролът започва новата седмица с повишение, след като в петък се беше оцветил рязко в червено. Нищо добро за автомобилистите: 118.26 долара за барел брент, 99.65 долара за барел WTI, покачването е близо 1%. Двата големи фактора за петрола в момента са санкциите за Иран и гръцката криза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *