Акциите на Tesla се сринаха с 9%

Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla потънаха с 9% в сряда, след като компанията обяви, че намалява цените си в САЩ на всички свои автомобили, за да компенсира по-ниските „зелени“ данъчни кредити, а доставките на масовия Model 3 се оказаха под очакванията през четвъртото тримесечие, съобщава Rojters.

Резултат с изображение за тесла кола

Понижението на цените „естествено предизвика въпроса: ако търсенето на автомобилите наTesla е толкова силно, колкото Tesla твърдеше в миналото, защо намалява цените?“, пише в свой коментар анализаторът на Bank of America Джон Мърфи.

Компанията излезе на печалба за третото тримесечие, но не и за първите девет месеца на 2018 г., а паричните потоци продължават да предизвикват опасения сред инвеститорите.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск е под сериозен натиск да изпълни обещанието си да стабилизира производството на Model 3, който се смята от съществено значение, за да свие „горенето“ на пари и да постигне дългосрочна рентабилност.

Мъск, който често поставя цели и крайни срокове, които Tesla не успява да изпълни, изненада инвеститорите, изпълнявайки ангажимента си да направи Tesla печеливша през третото тримесечие – само за трети път в 15-годишната история на компанията.

Данъчните кредити за автомобилите ѝ са допринесли за тази печалба, информира investor.bg.

Tesla заяви още, че произвежда почти по 1000 броя Model 3s дневно, което до голяма степен отговаря на обещанията на Мъск, но е под очакванията на Wall Street.

Намаляването на цената на модела с 2000 долара обаче изненада пазара и натежа върху акциите, които поевтиняха с 9,4% в сутрешната търговия.

От сряда компанията ще намали цените на автомобилите Model S, Model X and Model 3 в САЩ с по 2000 долара.

Tesla е доставила 63 150 броя Model 3s през тримесечието, което е под оценките на FactSetза 64 900 броя.

Според компанията обаче съгласно нейната компилация на прогнозите на анализаторите цифрите са в съответствие с пазарните очаквания.

Общите доставки са се увеличили до 90 700 броя, но не отговориха на прогнозите, които бяха повлияни от очакванията на анализаторите за повече купувачи, които искат да се възползват от данъчните кредити преди края на годината.

Печалбата преди данъците на Tesla за третото тримесечие възлиза на около 3200 долара на доставен автомобил, но за първите девет месеца на 2019 г. компанията търпи загуба от 8019 долара на автомобил.

Общото производство е нараснало с 8% до 86 555 автомобила през четвъртото тримесечие. Компанията е произвела 61 394 Model 3s, което е над 53 239-е бройки през третото тримесечие.

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *