Акциите поскъпват на финала на дива седмица

Индексът DJIA се повиши с 1.13%, или 125 пункта, като завърши на 1269 пункта, понижение от 1.7% в рамките на седмицата.
Широкият индекс S&P500 добави 0.53% до 1179 пункта и 1.5% седмичен спад, а технологичният Nasdaq за седмицата е надолу с 1%, завършвайки петъка с 0.61% повишение и 2508 пункта.
Акциите в САЩ бяха оживени от добрите данни за търговията на дребно, повишила се с 0.3% през юли. От друга страна, потребителското доверие, измервано от Мичиганския университет, е на 30 – годишно дъно. Тези фактори определиха и по-спокойния тон, в който протече търговията в петък. Но въпреки че вчера индексът на волатилността VIX, наричан още „индекс на страха“, се смъкна с 6.8%, в рамките на седмицата се повиши с 14%.
Според анализатор, цитиран от MarketWatch, постигнатите стойности на VIX определят, че и в „предвидимо бъдеще“ борсовата търговия ще запази високата си волатилност. Според него, Европа и нейната дългова криза е основен движещ фактор за американските фондови пазари, като пазарът ще продължи да бушува, докато Европа не предложи устойчиво решение на кризата – с пускане на европейски облигации или разширяване на гаранционния фонд.
САЩ обаче също допринесе за движенията на пазара, които се ускориха, след като ААА кредитният рейтинг беше понижен от агенция Standard & Poor’s. В търсене на сигурност, инвеститорите автоматично се втурнаха да купуват американски държавни ценни книжа, точно чийто рейтинг беше понижен. Това дава основания да се мисли, че пазарът преценява дълговите проблеми на САЩ като по-малък източник на притеснение.
Проблемите, произтичащи от САЩ, в момента са не толкова от финансово, колкото от икономическо и политическо естество. Корпорациите отчитат рекордни печалби, а лихвите се запазват ниски – но безработицата в страната остава нерешен въпрос, а полтическите спорове между демократи и републиканци заплашват със замразяване всяко решение с по-дългосрочен период на действие.
Притеснения за икономиката, в петък напомнени от ужасно ниското потребителско доверие, са причината, поради която петролът поевтинява, като фючърсите на марката WTI тази седмица се смъкнаха с 1.7%, а в петък с 0.4%, затваряйки при цена 85.38 долара за барел. Брентът се търгува за 108.03 долара барела.
Също за да поевтинее, златото пък се повлия пък от точно противоположното – добрите продажби на дребно, които показват, че нещата не са чак толкова зле, което намали несигурността и смъкна благородния метал до 1742 долара за тройунция, доставка декември.
Между щатския долар и еврото се установи цена 1.4248 долара за евро, а паундът струва 1.6278 долара. Един долар купува 76.715 йени и 0.779 франка. Рекордите и понижението на швейцарската валута бяха сред най-интересните събития на валутните пазари през тази седмица, като трейдърите в един момент предлагаха 1.37 долара за франк, докато в четвъртък и петък валутата се смъкна с по над 2% дневно до последно 1.2855 долара. Заплахата на заместник – управителя на Швейцарската банка, че ще привърже валутата на страната към еврото изглежда подейства.

Финанси
Дарик финанс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *