Акции носят двойна печалба

Дали 10 хил. лв. могат да станат 18,5 хил. лв. за по-малко от година? Отговорът е да, ако бъдат вложени в ценни книжа. Толкова е доходността от най-рисковите инвестиции на взаимните фондове у нас, сочи статистиката.

Данните бяха представени на изложението „Финанси за всеки“, което се провежда в НДК до 8 декември.

Акцент на банките и инвестиционните дружества този път е не кредитирането, а привличането на средства от граждани и фирми. Как по-добре да управлявате парите си и да ги умножавате, можете да разберете на щандовете на компаниите участници.

Над 262 млн. лв. управляват у нас т. нар. взаимни фондове. Това са колективни схеми за инвестиране, където набраните средства се влагат в определен портфейл от ценни книжа.

Според риска те се делят на консервативни (преобладаващо Държавни ценни книжа и депозити), балансирани (ДЦК, облигации и акции) и вложения в акции, които са най-рискови и съответно с най-висока доходност. За последните 3 години управляваните от фондовете средства са нараснали десетки пъти – от 13,5 млн. лв. в края на 2003 г. до 262 млн. лв. към 1 декември 2006 г. Очаква се догодина, ако активите растат със същия темп, да достигнат 524 млн. лв., прогнозира Николай Ялъмов, управляващ директор на финансова група „Капман“. У нас сега работят 44 взаимни фонда, от които 11 са инвестиционните дружества и 33 са договорните фондове. Най-високата доходност на консервативните схеми за инвестициите към 1 декември е между 6% и 9,45 на сто. Тя е изчислена от началото на публичното предлагане на съответния фонд до 1 декември т. г. При балансираните фондове най-високият достигнат доход е 41,24%, а при акциите – 104 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *