Албион има намерение да приватизира жп линиите

Албион или гордата Великобритания е страна, където жп компаниите са частни, но по цялото си протежение железопътните линии са собственост на държавата, а тяхната подръжката е изцяло нейна грижа.

Албион като собственик, а нейната държавна компания Network Rail ще бъдат лишени от контрола си върху жп релсите на Великобритания, който ще бъде предаден на фирмите за железопътни превози. Това предстои да бъде съобщено от британското правителство, пише The Telegraph.

Очаква се това да бъде най-голямата реформа в сектора за последните няколко десетилетия във Великобритания. В опит да намали цените и да сложи край на закъсненията, транспортният министър Крис Грейлинг се очаква да поиска държавната Network Rail да сподели отговорността в управлението на жп мрежата с частните влакови оператори. Това означава, че компании като Virgin и Southern ще станат отговорни за ремонтите и поддръжката за първи път в историята. Така ще се сложи край на монопола на Network Rail.

Правителството се надява, че това ще стимулира компаниите да извършват ремонтите по-бързо, а цените за превоз да се понижат. Крис Грейлинг ще обяви тези предложения в среща с консервативни мозъчни тръстове във вторник.

Британският опит опроверга една стара теза, според която железопътният транспорт е “разумно решение” само при дистанции над 400 км. Английските превозвачи предлагат напълно конкурентни възможности при значително по-малки разстояния – над 150 км.  От друга страна, нарастващото търсене (както при пътническите, така и при товарните превози) явно има връзка с продължителния икономически възход на Великобритания през последното десетилетие, който по принцип се отразява първо върху различните видове транспорт. Британските железници, освен това, получават активната подкрепа на своето правителство. И тук не става дума за принципни декларации, а за големи и конкретни инвестиции (около 4,3 млрд. евро годишно) и мерки за осигуряване развитието на сектора. Несъмнено обаче, най-важната революция, свързана с произтичащата от приватизацията организация, е радикалната промяна на перспективата. Песимистичните очаквания за бъдещето се смениха с позитивна визия, в която железниците отново предизвикват очакванията на пътници, товародатели и политици.

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *