Александър Медведев изрази опасения от нов газов конфликт между Москва и Киев

Вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев изрази опасения от нов газов конфликт между Русия и Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. „Изправени сме пред голям риск от криза“, заяви Медведев в интервю, публикувано в германския седмичник „Фокус“.След януарската криза, когато бе спрян транзитът на синьо гориво през Украйна за Западна Европа, Москва и Киев подписаха споразумения за осигуряване на преноса на газ. Според Медведев основният риск е финансов, предаде Дарик.
Нафтогаз Украйна ще получи кредити от компании, близки до руския премиер Владимир Путин, съобщават украински медии.
Руската инвестиционна компания Тройка диалог ще съдейства на Нафтогаз да получи кредити от 4 млрд. долара, отбелязват украинските вестници. Според условията по договора, който е изработен в Москва, по-голямата част от средствата трябва да бъдат получени от руски банки, отбелязват медиите.
Инвестиционната компания ще получи комисиона от 1,25 процента от размера на кредита, а Нафтогаз трябва да поеме заплащането на съветниците, за които Тройка диалог реши, че е необходимо да участват в процеса.
Тройка диалог ще предостави на Нафтогаз услуги по организацията на кредита при изключителни условия, което означава, че компанията ще загуби правото самостоятелно да „преговаря и/или наема други консултанти, съветници, мениджъри, координатори“ и без съгласието на руската компания да емитира ценни книжа за привличане на кредити или да управлява такива книжа.
Очаква се договорът да бъде подписан утре, 7 юли, когато изтича срокът за плащане на получения през юни руски газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *