Алексей Петров на протест срещу лихвите

Недоволството е срещу политиката на търговските банки и срещу нехайното отношение на Комисията за защита на конкуренцията по този въпрос, обясни в Хасково Теодор Дечев, и.д. председател на ССИ. Дечев и изпълнителният директор на ССИ Алексей Петров пристигнаха в Хасково за среща с представители на малкия и средния бизнес, които са членове на съюза.
Според Петров около 70-80% от заетите са в малкия и в средния бизнес. По думите му, за да го има този бизнес, трябва да има достъп до финансиране както от банките, така и от европейските фондове.
Миналата седмица Алексей Петров предложи държавата да придобие пропорционален дял в частните банки, които държат най-голяма част от парите на държавните предприятия.“Този дял трябва да е пропорционален на депозирания държавен капитал в трезорите. Така банките няма да печелят на гърба на държавните предприятия, парите ще се използват за нисколихвени кредити, а банките няма да бъдат декапитализирани и да фалират“, коментира той.
През декември 2009 г. бившият съветник в ДАНСизпрати писмо да финансовия министър Дянков, в което се предлагаше модел, според който „парите на държавните предприятия в частни банки да бъдат изтеглени в Българска банка за развитие (тогава Насърчителна банка – б.р.) и да бъдат предлагани за кредитиране на бизнеса на по-ниски лихви.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *