Алианц България холдинг иска дигитализация на процесите и продуктите

Пазарът на финансови услуги в България се намира във важна фаза от развитието си, която го прави атрактивен за инвеститорите. Тя се характеризира с нарастващи доходи, спестявания и активи, което кара потребителите да търсят възможности за по-висока доходност и застраховки.    Резултат с изображение за александър проценко

В комбинация с високата възвращаемост спрямо пазарите от централна Европа и слабото проникване на услугите, което разкрива потенциала за растеж, това е аргумент за стратегически финансови инвеститори да установят или поддържат присъствие в региона, смята Александър Проценко, който от януари тази година пое ръководството на „Алианц България холдинг“, който е под контрола на германската група Allianz.

На среща с журналисти той заяви, че амбициите му начело на групата са да затвърди пазарния дял на компаниите в застраховането, банковата дейност и пенсионното осигуряване, като за целта е предприел структурни промени и е насочил инвестиции към дигитализация на процесите и продуктите. „Резултатите от това няма да се видят веднага. Може да отнеме 3 или 4 години, но промените са необходими, ако искаме да останем една от най-влиятелните и водещи групи във финансовия сектор на България“, посочи Проценко.

Играч на много фронтове

Александър Проценко пое позицията председател на изпълнителния комитет на „Алианц България холдинг“ от Пламен Ялъмов. Към този момент застрахователят на Allianz бе заел лидерска позиция в животозастраховането, а банката е в топ 10 по активи. В пенсионното осигуряване компанията обхваща над 1 млн. души. „Това са 17% от населението на страната, или една трета от работещото население“, изтъкна Проценко, според когото с тези си позиции, възможностите за синергия и с високата рентабилност групата изпъква на фона на останалите европейски пазари. Той обърна внимание, че за разлика от други конкуренти на местния пазар, наследили бивши държавни структури, Allianz е започнал бизнеса си „на зелено“ и е успял да консолидира и банка в холдинговата си структура, което е уникално за модела, по който работи по света.

„През тази година Allianz ще отбележи 128 години от основаването си. Освен в застраховането, където групата управлява активи за 600 млрд. долара, имаме позиции в управлението на активи като акционери в PIMCO с над 1.4 трилиона долара активи под управление“, информира Проценко и добави, че в глобален мащаб стратегията за развитие в средносрочен план включва инвестиции в дигитализация, работа по опростяване на продуктите и услугите и въвеждането на нови продукти.

Началото на промените

В България тази стратегия вече се изпълнява, като първа стъпка от нея са извършените структурни промени в групата под формата на реорганизации на отговорностите между висшия мениджмънт. Целта е процесът на взимане на решения да стане по-бърз, което е конкурентно предимство пред по-големите институции, информира capital.bg. Планират се и обучения на служителите, чрез които да се адаптират към новата дигитална реалност в бизнеса с финансови услуги. На следващ етап се очаква да бъдат анонсирани нови продукти и услуги, с които Allianz ще отбива атаките на технологичните конкуренти. Според Проценко случващото се е само началото на процес, който ще се развива през следващите години и в който групите с международни позиции и опит имат конкурентно предимство, от което ще се възползват.

Според него перспективите пред местния пазар на финансови услуги са добри заради факта, че икономическият растеж е устойчив в годините и има фискална стабилност, което е ключово за дългосрочните инвеститори като Allianz. На въпрос дали ще разчита на органичен растеж за поддържане на позиции, или ще търси възможности за придобивания, Проценко каза, че това е само един от възможните инструменти, който, ако се използва, по-вероятно би било в застраховането, отколкото в другите направления. По отношение банковия бизнес групата не смята да се разделя с него, тъй като в този формат синергията с другите направления работи и носи добри за акционерите резултати.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *