„Алтерко“ АД с над 80% ръст на печалбата

„Алтерко“ АД отчете 84% ръст на чистата печалба на консолидирана база за 2017 г. спрямо 2016 г. в съобщение към КФН.

Впечатляващият резултат от годишна печалба в размер на 1.165 млн. лв. се допълва от 20% покачване на нетните приходи от продажба на консолидирана база за миналата година до близо 6.5 млн. лв.

„Изключително сме горди с постигнатите резултати през изминалата година – коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на „Алтерко“ АД. – Те са доказателство, че, когато на едно място се събере екип от смели иноватори, които не се страхуват да рискуват с новаторски идеи, резултатите неизменно идват. Скоро може да очаквате още много новини от нас и нови IoT продукти и услуги.“

Добрите финансови новини идват само няколко дни след като IT холдингът обяви сключването на обвързващо споразумение за продажбата на телекомуникационните си компании в Европа – „Тера Комюникейшънс“ АД, „Теравойс“ ЕАД, „Алтерпей“ ЕООД, TERACOMM RO SRL (Румъния) и TERA COMMUNICATIONS DOOEL (Македония). Купувач е европейският лидер и най-бързо развиваща се компания в областта на нотификациите и мобилните услуги LINK Mobility Group ASA (LINK) срещу предварително договорената цена за продажбата от 8.8 млн евро. Очаква се продажбата да бъде финализирана до края на месец април 2018 г.

Наскоро новини бяха съобщени и от дъщерното дружество – Алтерко Роботикс. Компанията представи своите последни IoT разработки на най-голямото събитие за мобилни технологии – Световният мобилен конгрес в Барселона (MWC). Бяха демонстрирани 3 иновативни допълнения към продуктовата линия – новият модел на обичания смарт часовник за деца MyKi Junior и умните устройства за дома – смарт камерата Shelly Eye и смарт сензорът Shelly Sense.

Новият MyKi Junior

Новият модел MyKi Junior има всички предимства на своите предшественици MyKi Watch и MyKi Touch, както и допълнителни екстри. MyKi Junior е първият в света часовник, който позволява видео разговори между детето и родителя. Чат функцията вече дава възможност за изпращането и на картинки и емотикони. Освен това MyKi Junior e единственият умен часовник за деца на пазара, който предлага връзка между самите деца, носещи MyKi – както чрез гласово и видео обаждане, така и със съобщения. Часовникът включва и полезни апликации като калкулатор и тракер на активността. За първи път има и вградени няколко игри, но времето за игра може да се контролира от родителя в апликацията.

Новият MyKi Junior ще бъде наличен в три цветови комбинации – жълто-червен, синьо-зелен и черно-червен.

Нови продукти Shelly

Shelly EYE е изцяло безжична смарт камера, която позволява на потребителите да наблюдават всичко, което се случва в дома им, чрез специално мобилно приложение. Благодарение на вградената и прецизна технология продуктът изпраща известие и HD видео до вашия смартфон веднага щом отчете движение, като така осигурява 24/7 контрол над случващото се в жилището ви. Shelly EYE засича звукови сигнали и дори при пълен мрак предава видео с добро качество. Клиповете се запазват безплатно в Cloud за 168 часа. Камерата е с 3G модем и батерия, както и със слот за SD карта памет. Това, заедно с нейния компактен дизайн, я отличава от конкурентите на пазара.

Shelly Sense е незаменим помощник за всеки дом. Устройството е умен сензор, който прецизно отчита и изпраща информация за светлина, топлина и движение директно на мобилния ви телефон, като така ще сте винаги информирани и ще имате възможност да управлявате микро средата в дома си заедно с останалите продукти от линията Shelly.

Холдингът Алтерко е лидер в телекомуникационния сектор в Източна Европа с над 15-годишен опит в сегмента на мобилните услуги с добавена стойност (MVAS). Компанията е със 100% българска собственост, над 100 служители, офиси в България, Румъния, Македония, Сингапур, Малайзия, Тайланд и САЩ, и предлага услугите и продуктите си в още над 10 държави. Холдингът включва 12 компании. Тера Комюникейшънс АД и Теравойс ЕАД са водещи фирми в областта на телекомуникационните услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг, SMS промоции и SMS игри в България. Алтерко Роботикс е компания за иновативни решения в IoT сферата. Основна част от продуктите на компаниите в групата на Алтерко АД се разработват и поддържат от българския офис на дружеството. От 1 декември 2016 г. акциите на Алтерко АД се търгуват на Българската фондова борса. Борсовият код на емисията е A4L.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *