Алтернатива за Германия цепи еврозоната на две

Алтернатива за Германия, известна с крайнодясния си уклон, поиска прекрояване на съществуващата днес Еврозона.  Хипотезата предвижда, че в Еврозоната трябва да се обособят и разделят две групи: по-силната да се формира около Германия и другата, по-слабата, да включва и Франция.

Това заяви днес Йорг Мойтен, един от лидерите на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) в интервю за Ройтерс, цитиран от БТА.  Антиимигрантската партия Алтернатива за Германия, която шокира политическия истеблишмънт  през есента, като спечели 21% на изборите в Мекленбург-Предна Померания, вече присъства в местните парламенти на 10 от 16-те провинция на страната.

Алтернатива за Германия бе основана през 2013 година и залага на силна атака срещу политиката на Меркел за прием на бежанците, като експлоатира обществените притеснения около интеграцията на мигрантите. „Успехът на Алтернатива за Германия (АзГ) на провинциалните избори означава, че тя вероятно ще бъде трета политическа сила след федералните избори тази година“, заяви заместник-председателят на дясната популистка партия Беатрикс фон Щорх.

Еврото е ядрото на противоречията в Европа, където страните имат различна валутна култура и различни нива на конкурентоспособност„, заяви Мойтен.
При подобно разделяне германската икономика ще понесе щети година или две, призна политикът. По думите му еврото е твърде силно за южните европейски страни, докато за Германия и още няколко държави е твърде слабо. Възможно е по-слабите икономики да напуснат, каза той, споменавайки Италия, Испания, Португалия и Франция.
Гърция е твърде слаба, за да споделя валута с която и да е друга страна, а Германия, Австрия, Холандия и Финландия трябва да останат в „основната“ еврозона, макар че по-силната валута ще навреди на износа им, посочва Мойтен.
Той отхвърли предложението на лидера на френския Национален фронт Марин льо Пен, според която Франция трябва да се откаже от еврото, но да премине към нова национална валута, придружена от рамка, подобна на предшестващата еврото Европейска валутна единица (ЕКЮ).
„Алтернатива за Германия“ се изкачи до 15 процента обществена подкрепа в социологическите допитвания преди изборите през септември, но никоя друга партия не иска да се коалира с нея, припомня Ройтерс.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *