„Алфа Финанс Холдинг“ напуска капиталовия пазар заради „тормоз от КФН“

Компанията е платила остатъка от 2.85 млн. евро от облигационната си емисия предсрочно

Инвестиционната компания „Алфа Финанс Холдинг“, в която основен акционер е съиздателя на „Капитал“ Иво Прокопиев, е погасила напълно и предсрочно остатъка по облигационния си заем в размер на 2.845 млн. евро. Това става ясно от съобщение на дружеството, публикувано чрез информационната система на Българската фондова борса (БФБ). Плащането, извършено на 10 юни, включва главницата, лихви и всички допълнителни плащания. Цялата облигация на стойност 8 млн. евро беше емитирана през 2009 г.

В официално свое становище компанията посочва, че решението за предсрочното погасяване е в следствие на стратегията на групата за оптимизиране на финансовите задължения. Като друг мотив за оттеглянето от капиталовия пазар е посочен „безпрецедентният системен административен натиск и тормоз, налаган през последните години от страна на Комисията за финансов надзор“. За седем години срещу „Алфа Финанс Холдинг“ и мениджмънта й са издадени 95 акта, 93 наказателни постановления, над 25 принудителни административни мерки, както и над 100 писма с искане за информация, често в невъзможно кратки срокове, според компанията. Много от тези мерки са оборени по съдебен път, а за част от тях делата продължават.

„Важно е да се отбележи, че почти всички наказателни производства са започнали след февруари 2013 г., когато във в-к „Капитал“ излиза информацията, че председателят на КФН г-н Стоян Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари придобити от наркотрафик, известно като делото „Брендо“, се посочва в официалното становище.

Решението за предсрочно погасяване идва след неуспешното провеждане на Общо събрание на облигационерите, което беше свикано за 8 юни. На заседанието присъстваха представители само на 38% от издадената емисия, с което не беше достигнат необходимия законов кворум за провеждане на заседание и приемане на решение (50% от представителите на издадените облигации). В поканата за свикване на общото събрание беше посочено, че първа точка на заседанието ще бъде обсъждането и одобряването на предложение за за промени в срочността на облигационния заем и структурата на погасителните плащания на главницата и лихвата по него.

Освен изредените действия срещу „Алфа финанс холдинг“ и други бизнеси на Иво Прокопиев, Комисията за финансов надзор активно санкционира и „Икономедиа“ – дружеството издател на „Капитал“ и „Дневник“. В началото на 2015 г. регулаторът издаде актове за манипулация на пазара общо за 150 хил. лв. заради две статии. Тези действия бяха критикувани от международни правозащитни организации като опит за цензура, а по-голямата от санкциите – за 100 хил. лв. беше отменена от съда.
 

capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *