Американската икономика се е сринала с 32.9%

Американската икономика се е сринала с 32.9% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2019 г., показват предварителните оценки на Бюрото за икономически анализ (BEA), цитирани от Financial Times.

Подобен резултат не е виждан след Втората световна война и страната официално е в техническа рецесия

Кога икономиката на САЩ ще достигне дъното? - Money.bg

Подобно нещо не се е случвало след Втората световна война, а причината е блокадата на бизнеса, която беше наложена заради мерките срещу Covid-19. В рамките на три месеца от пазара на труда в САЩ бяха освободени близо 50 млн. души.

Все пак добрата новина е, че данните са малко по-добри, отколкото бяха първоначалните очаквания – за спад от 34.1%, информира economic.bg.

Господарите на дълга: САЩ тегли 3 трлн. долара, за да спаси ...

На тримесечна база потъването е с 9.5%.

Данните идват само ден преди изтичането на допълнителната помощ за безработица за общо 17 милиона души.

Според анализаторите на BEA спадът на БВП отразява намалението на потребителските разходи, износа и бизнес инвестициите. Налагането и последващото отменяне на заповедите за оставане вкъщи „доведоха до бързи промени в дейността“, добавя BEA, „тъй като предприятията и училищата продължават да работят отдалечено, а потребителите и предприятията отменят, ограничават или пренасочват разходите си“.

Масови протести в САЩ заради мерките срещу COVID-19 - По света и у ...

Внезапният спад на икономическата активност през миналото тримесечие надхвърли предишния рекорд от 10% свиване през първото тримесечие на 1958 г. През първото тримесечие на 2020 г., в което блокадата действаше само в последната част на март, свиването на щатското БВП достигна 5% и сложи край на най-дългия период на икономически растеж в стопанската история на страната. Данните от днес показват, че САЩ официално са в техническа рецесия.

Тъй като се правят опити за постепенно възобновяване на икономиката, последните данни сочат подобряване на тенденциите в края на второто тримесечие. Работодателите добавиха общо 7.3 млн. работни места през май и юни, след рекордната загуба от 20.5 млн. работни места през април. Потребителските разходи също се повишиха, а отложеното търсене и рекордно ниските нива на ипотечните лихви помогнаха за стимулиране на продажбите на жилища.

Коронавирусът донесе шокиращ срив в БВП на САЩ

Но нарастването на новите случи на Covid-19 предизвикаха по-сериозно възстановяване от очакваното. Някои икономисти смятат, че възстановяването на пазара на труда може да е спряло, като части от Югозападната част на страната подновяват ограниченията за бизнеса и потребителската активност с надеждата да потушат огнищата на заразата. Федералният резерв предупреди в сряда, че съдбата на най-голямата икономика в света „ще зависи значително от хода на вируса“.

Числата, публикувани днес, показват, че новите молби за обезщетения за безработица са 1.43 милиона през миналата седмица, почти колкото седмица по-рано.

Нови мерки за стимулиране на икономиката в САЩ – bgnes

Законодателите във Вашингтон остават заклещени в преговорите по продължаването на допълнителната помощ за безработните след юли. Републиканците предложиха да се намали размерът на допълнителните обезщетения до 200 долара седмично от сегашните 600 долара, които бяха включени като част от пакет от стимули за 2.2 трлн. долара, приет през март. Демократите внесоха законопроект, който запазва размера на обезщетението на сегашното ниво от 600 долара.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *