Американската икономика се намира в депресия, а не в рецесия

Положителният БВП, както и някои други донякъде оптимистични данни, прикриват неприятната истина, че щатската икономика се намира в депресия от рода на тази през 30-те години на миналия век, смята Дейвид Розенберг, главен икономист и стратег в канадската инвестиционна компания Gluskin Sheff, цитиран от CNBC.
Той припомня, че Голямата депресия от 30-те също е имала своите пикове с поредици от повишения на БВП и силни ръстове на фондовия пазар.
Но тогава, както и сега, тези сигнали за възстановяване са били неустойчиви, пораждайки измамно чувство за стабилност, обяснява икономистът.
Розенберг определя сегашното състояние на икономиката като „депресия, а не просто обичайна рецесия”, и отбелязва, че всяка добра икономическа новина в периода 1929-33, както и в този от 2008 насам, е предизвиквала еуфория.
„Такава е човешката природа и никой не може да бъде обвиняван за това, че е оптимист. В бизнеса с управлението на активи обаче ние носим доверителна отговорност да бъдем колкото може повече реалисти относно перспективите пред икономиката и пазарите във всеки момент”, споделя той.
По време на рецесията от 1929-33 е имало повишения на БВП в шест тримесечия средно с по 8%, което е довело до 50% ръст на фондовия пазар в началото на 30-те, след като инвеститорите са мислели, че най-лошото вече е преминало.
„Грешно допускане”, отбелязва Розенберг. „И познайте? Историята може би се повтаря. Ако помните, досега имахме повишения на БВП в четири тримесечия със средно едва 3%”.
Предупрежденията на икономиста идват на фона на снижените прогнози от редица водещи анализатори, които намалиха очакванията си за ръста на БВП през 2010 до 1,5-2%.
Розенберг посочва, че икономиката е в лошо състояние въпреки усилията на Федералния резерв (щатската централна банка) да я стимулира чрез намаляване на лихвите, като Фед от своя страна също понижи очакванията си за икономическия растеж.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *