Американската търговска камара: Вдигането на ДДС ще изплаши инвеститорите

София /КРОСС/ България може да загуби конкурентното си предимство заради вдигането на ДДС. Това каза изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Валентин Георгиев за PRO.BG.
„Ако инвестиционният климат в България продължи да е привлекателен, има добра данъчна рамка и т.н. е добре, но това конкурентно предимство може да бъде загубено“, са думите на Валентин Георгиев. Според него вдигането на данъка ще има отражение върху инвестициите. „Във всички случаи, когато вдигането на ДСС се отрази върху крайните потребители, ще се върне и към всяка инвестиция“, коментира той. Според него ситуацията трябва да е добре анализирана и да се вземат предвид всички фактори за тази мярка.
За пакета антикризисни мерки на кабинета той каза, че са „необходими“ и „правила, задължителни за една икономика“.
„Биотехнологиите са секторът, който може да дръпне България напред“, смята председателят на американската търговска камара у нас. Това е областта, в която има все по-голяма възвръщаемост и перспектива, както и възможност да бъдат подпомогнати българските научни институти, обясни той. Иначе се запазва традиционният интерес към енергетиката и информационните технологии.
„В България може да се прави бизнес и то успешен“, категоричен е Валентин Георгиев. Той подчерта, че по време на кризата американските бизнесмени не са изтеглили или замразили бизнеса си у нас, а напротив – разширили са го. Според него, за да се запази този интерес обаче, България трябва да запази и развива конкурентната си среда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *