Американските банки: намаляване на бонусите, вдигане заплатите!

Американските банки намаляват бонусите, за да успокоят общественото мнение, но подобна мярка, съпътствана от повишение на заплатите няма да може да промени коренно една от причините за финансовата криза, съобщи Ройтерс.

Щедрите бонуси за сътрудниците на банките предизвикаха негодувание сред обикновените американци, след като финансовите институции отписаха активи за милиарди долари, а правителството бе принудено да задели 700 млрд. долара за спасяването на финансовата система на САЩ.

Само че дори и банките, които върнаха държавните пари в бюджета, компенсират намаления размер на премиите с повишение на заплатите. Това вече направиха Citigroup и JPMorgan, а Morgan Stanley още през май увеличи над три пъти основното възнаграждение на старшите банкери до 800 000 годишно. Експерти се опасяват, че при такива условия финансовите институции в страната ще изгубят лостовете за мотивиране на своите служители да бранят дългосрочните интереси на банките и техните акционери.

В САЩ има много малко хора, които се съмняват, че старата система на заплащане на труда на банкерите вече е изживяла времето си. Въпреки мрачната 2008 г. за Wall Street над 4 700 банкери и дилъри са получили премии за общо от 1 милион долара и повече, обяви през юли Главната прокуратура на Ню Йорк.

Буквално на следващия ден след публикуването на тези данни американските законодатели одобриха текст, забраняващ стимулирането на служителите на големите финансови институции, ако това може да доведе до поемането на прекомерен риск. Предложено бе да се ограничи заплащането на банкерите и във връзка с това администрацията на президента Барак Обама назначи специален наблюдател с големи правомощия, който бе наречен царя на заплатите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *