Американските индекси отвориха на червено

Половин час след старта на сесията на Фондовата борса в Ню Йорк фондовите индекси намалиха загубите си, подкрепени от изненадващо силният ръст на потребителското доверие в икономиката на САЩ за февруари. Индексът на потребителското доверие на Thomson Reuters и Мичиганския университет се покачи до 75.1 пункта, при очаквания да намалее до 74.2 пункта.
Известно притеснение, което обаче оказва подкрепа на долара, пораждат повишените инфлационни очаквания на американците участвали в проучването.
Така в първия час на търговията индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пада с 0.14%, до 12 212 пункта, широкият S&P 500 губи 0.14%, до 1 320 пункта, а Nasdaq е надолу с 0.19%, до 2 785 пункта.
Доларът поскъпва, подкрепен и от низходящата корекция на индексите в качеството си на резервна валута. Еврото поевтинява с 0.29%, до 1.3558 долара, а индексът на NASDAQ за движението на шест основни валути спрямо американските пари покачва с 0.302%, до 78.48.
Вълненията в Египет отново повишиха опасенията за преноса на стоки и суровини през Суецкия канал, като цената на сорт Брент с доставка през март се покачва в Лондон с 0.65%, до 101.53 долара за барел. Краткосрочните фючърси на американския WTI обаче поевтиняват с 0.25%, до 86.51 долара за барел, под натиска на поскъпващия долар.
10:30 часа
Европейските индекси падат в началото на сесията, като за това допринасят продължаващите опасения за ситуацията в Египет, където Мубарак не се отказва от властта въпреки продължаващите протести.
В същото време решението на Португалия да използва за последната си емисия суверенни облигации банков синдикат, а не отворен търг, засили опасенията за разрастване на дълговата криза в периферията на еврозоната.
В първите минути на търговията в Лондон FTSE 100 пада с 0.42%, до 5 995 пункта, във Франкфурт DAX е надолу с 0.47%, до 7 306 пункта, а френският CAC 40 губи 0.56%, до 4 072 пункта.
Понижението на индексите показва спад на апетита за риск, който ще подкрепи цените на хедж инструментите като долара и петрола. В същото време финалните хармонизирани данни за инфлацията в Германия през януари показаха спад на потребителските цени с 0.5% на месечна база и покачване с 2.0% на годишна база. Ниската инфлация в най-голямата европейска икономика прави по-малко вероятно повишаване на лихвените нива на ЕЦБ и оказва натиск върху еврото.
Доларът продължа започналото вчера възходящо движение, като еврото пада с 0.35%, до 1.3548 долара, а доларовият индекс на NASDAQ се покачва с 0.312%, до 78.49.
Цената на мартенските фючърси на сорт Брент се покачва с 0.64%, до 101.52 долара за барел, подкрепена от статута на нефта като инструмент за хедж и от напрежението в Египет, което продължава да заплашва доставките на суровината през Суецкия канал.
Спот цената на златото също се покачва, тъй като ценният метал също е инструмент за хедж при низходяща корекция на фондовите пазари. Днес тройунцията поскъпва с 0.07%, до 1 364 долара.
8:30 часа
Китайско бизнес списание съобщи, че централната банка на втората световна икономическа сила е повишила резервните изисквания за някои средни и малки по размер банки, тъй като обемът на отпуснатите кредити през януари е бил прекомерен, над 180 млрд. долара. Тази информация с неназован източник, в допълнение към отказа на президента на Египет Хосни Мубарак да освободи длъжността предсрочно след 30 години във властта, доведе до спад на акциите в Азия.
В момента Nikkei 225 се понижава с 0.1% до 10606 пункта, Hang Seng се смъква с 0.3% до 22644 пункта, а индексът в Сидни S&P ASX олеква с 0.6%. Единствено в Шанхай акциите на компаниите от континентален Китай намират подкрепа до 2960 пункта, 0.3% покачване.
На валутните пазари доларът отново печели привлекателност, след като вчера имаше нови вълни от европейската дългова буря. От началото на азиатската търговия еврото падна с 0.3% до 1.3559 долара, щатските пари печелят и спрямо йената до 83.485 йени за долар. Паундът се смъкна до 1.6047 долара.
Това подновяване на силата на долара може до известна степен да се изтълкува и като реяакция на добрите данни за по-малко нови безработни в САЩ за предходната седмица. Но от друга страна, освен доларът също и швейцарският франк е във възход, което говори, че в момента най-силно се котира сигурността. Опасението от израждане на демократичните вълнения в Египет в радикално движение кара инвеститорите да бъдат по-предпазливи и да хеджират по-активно.
Петролът е относително евтин – но за американците. Макар че се покачват, днес фючърсите на петрола сорт WTI струват едва 87.22 долара за барел, по сравнение с 101.34 долара за барел брент. Петролът расте заради геополитическия фактор. Вероятно затова, в добавка към инфлационните притеснения, и златото – на 1362.6 долара за тройунция.
По различна причина – заради притеснения за налично предлагане, важният промишлен метал мед отново поскъпна над 10 000 долара за метричен тон. Цените на суровините отново масово се вдигат нагоре, като предпочитан актив пред акциите в условията на пазарна глобална несигурност.
Вчера акциите на Wall Street не можаха да излъчат ясна посока, с минимален спад от 0.09% на DJIA до 12229 пункта, ръст на Nasdaq с 0.05% до 2790 пункта и покачване на S&P500 с 0.07% до 1322 пункта.
Сред важните пазарни коментари днес е оценката на консултантите от Macquarie, че сделката по сливането на германската и нюйоркската борса може да излезе безплатно на акционерите, тъй като в следващите три години бизнесът с деривативи ще носи на комбинираното дружество от двете мегаборси 1.2 млрд. долара печалби.

Дарик Финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *