Американските санкции не важат за Турски поток

Американските санкции няма да засегнат ни най-малко реализирането на проекта „Турски поток“. Руският енергиен министър Александър Новак също така припомни, че Газпром вече е положил 170 км от тръбите от газопровода по дъното на Черно море.

Реализацията на проекта за строителство на газопровода «Турски поток“ върви на пълен ход и не зависи от американските санкции на политиците от  страна на Съединените щати. Това заяви пред телевизия «Россия24“ енергийният министър на Руската федерация Александър Новак, пише «Интерфакс“.
«Изхождаме от това, че всички контракти са подписани, строителството върви на пълен ход. Изхождаме от това, че проектът ще бъде реализиран независимо от това, какви нормативно-правни актове и закони са приети (в САЩ – бел.ред.)“, бяха точните думи на главата на руското енергийно ведомство.
Припоняме, че Турски поток е международен проект на газопровод, който се предвижда да минава по дъното на Черно море от Русия /начална точка град Анапа/ до Турция.Планира се на границата между Турция и Гърция да се изгради хъб за пренос на природен газ до европейските страни. За строителството на газопровода на територията на Русия ще се използва по-рано построената инфраструктура за неосъществения Южен поток, който беше отказан под натиск на американците от българското правителство с премиер Бойко Борисов. Морската част на проекта се планира да е 910 км и ще принадлежи на Русия, а сухопътната част по турската територия ще бъде 180 км. Предвижданите средства за изпълнение на проекта са 11,4 млрд. евро.На 10 октомври 2016 г. се сключва договор за прокарване на газопровод с капацитет 15,75 млрд м³ годишно, като сумарният капацитет ще достигне 31 млрд м³ с възможност за разширяване до четири тръби с общо пропускане на 63 млрд м³ газ на година.“Турски поток“ ще стане ключов газопровод за региона. Това заяви в Истанбул, по време на 22-я световен петролен конгрес министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албайрак, цитиран от Евразия дейли. „Турски поток“ ще бъде ключов за всички сегменти в региона и от гледна точка на диверсификацията на енергийните маршрути. Ние се договаряме с партньорите ни и самите ние се явяваме важни партньори“, каза министърът на турското министерство на енергетиката.

Според водещия аналитик на Фонда на националната енергийна сигурност Игор Юшков, именно руският проект ще е главният южен газов коридор в Европа.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *