Американските ТЕЦ изземват 0,5 млрд. лв. годишно от домакинствата

Американските централи /както ги наричат разговорно тукашните хора/ или  „Ей И Ес Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица-изток 3“ непазарно изземват от българските домакинства 486 400 000 лева за едногодишен регулаторен период. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев след среща с омбудсмана Мая Манолова. Миналата седмица ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, членове на АОБР – Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, подадоха жалба до националния омбудсман Мая Манолова срещу двете американски централи. В жалбата си до обществения защитник работодателите настояват за незабавно разследване и предприемане на мерки срещу нарушаване на правата на потребителите от страна на тези централи.
Васил Велев уточни, че работодателите са се обърнали с жалба до омбудсмана заради непазарното изземването на доходи от българските граждани от т.нар. американски централи. Те смятат, че това е факт, защото КЕВР е определил референтна цена от 70 лева на мегаватчас, а на тези централи НЕК се задължава да плаща по 106, 70 лв за „КонтурГлобал Марица-изток 3“ и 168, 66 лв. за „Ей И Ес Гълъбово“, което е повече от двата пъти над пазарната цена.
Председателят на Управителния съвет на АИКБ посочи, че днес електрическата енергия на борсата струва около 45 лева, като последната седмица цените са били между 66 и 36 лева за мегаватчас. Според изчисленията на Велев всяко българско домакинство плаща точно по 161 лева за двете американски централи, като срещу тези пари обаче не получават престация. „Точната дума е, че това е грабеж“, изтъкна Васил Велев.
Омбудсманът Мая Манолова смята, че би следвало да има промени в законодателството, които да регламентират обема на тези преференции, от които се ползват американските централи, ВЕИ-ата, когенерациите и някои топлофикации. Според нея в момента липсва прозрачност какво точно се случва и какви действия са предприели отговорните българските институции по темата. Манолова информира, че след като от ръководството на американските централи са разбрали за срещата с работодателските организации, самите те са поискали да се срещнат с омбудсмана, която ще се проведе тази или другата седмица. Освен това Манолова обяви, че ще поиска пълна информация от министерствата на енергетиката и финансите, както и от КЕВР, за да обяснят какви действия са предприети от тях по този въпрос. Тя ще поиска информация и какви са възможните сценарий и каква ще бъде крайната цена, която ще платят българските граждани, ако договорите се прекратят.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *