Американският долар продължава да поскъпва

Американският долар продължава да поскъпва спрямо останалите основни валути, намирайки допълнителна подкрепа от днешна серия солидни икономически данни от САЩ, които изглежда бетонират вероятността за повишение на американските лихви на заседанието на Фед през декември.

По-рано във вторник „зелените пари“ отстъпиха част от завоюваните през последните дни позиции, тъй като инвеститорите предпочетоха да реализират частични печалби от „дългите“ доларови, отворени след изненадващата победа на Донал Тръмп на президентските избори в САЩ точно преди седмица. Но солидното повишение на американските продажби на дребно през октомври и рязкото нарастване на цените на внос засилиха допълнително и без това много високите очаквания на финансовите пазари за предстоящо през декември повишение на лихвите ставки от страна на Федералния резерв.

След серията позитивни за американската икономика данни, фючърсите на федералната фондова лихва вече оценяват на 91% вероятността за вдигане на лихвените ставки през следващия месец спрямо вероятност около 86% от вчера и около 81% в началото на седмицата.

В същото време и американските държавни облигации се намират под нов натиск от продажби, като днес доходността на 2-годишните краткосрочни книжа нарасна над 1% за пръв път от десет месеца насам, докато доходността на 10-годишните облигации се повиши към 2,235% спрямо 2,224% в края на вчерашната търговия и спрямо ниво от едва 1,867% през миналия вторник, когато Тръмп изненадващо спечели президентската надпревара в САЩ.

Победата на Доналд Тръмп продължава да се възприема от редица инвеститори като знак, че ако той действително започне да провежда експанзивна фискална политика, свързана със здраво повишение на държавните инвестиции за инфраструктура, за да се ускори икономическия растеж, това ще бъде съпроводено и с рязко нарастване и на инфлацията и ще принуди Фед да възприе по-агресивна политика на затягане (повишение) на лихвите.

Доларът поскъпва с 0,35% към 5-месечен връх от 108,96 йени (най-високо ниво от началото на юни) и към 8-месечен връх от 1,0021 швейцарски франка, излизайки над нивото на паритет за пръв път от март насам.

В същото време британската лира се намира под натиск от продажби след данни, показващи изненадващо отслабване на инфлацията във Великобритания през октомври. Паундът се понижава с 0,66% към тридневно дъно от 1,2380 долара, докато еврото поскъпва с близо 1% към тридневен връх от 0,8706 британски лири.

Еврото пък опитва стабилизация около 1,0750 долара – недалеч от вчерашно 11-месечно дъно от 1,0709 долара. По-рано през деня единната европейска валута опита отскок над 1,0800 нивото като реакция на проучване на института Zew, показващо подобрение на доверието в икономиката на Германия до 5-месечен връх. Но по-солидно от очакваното забавяне на немския икономически растеж и потвърденият муден растеж в цялата еврозона през третото тримесечие ограничиха възходящата корекция на еврото на фона на общата сила на щатската валута.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *