Американски губернатор: Цветан Василев е българският Магнитски

Когато Сергей Магнитски, смел руски изобличител, е оставен да умре в килията си в мрачния затвор Бутирка в Москва през 2009 г., неговата история за почтеност и твърда съпротива срещу легендарната руска корупция е паметен урок за света. Ендемичната корупция уронва отговорността на публичните институции и не оставя място за защита на правата на индивида. Магнитски открива сложна схема за измами, организирана от правителството, за да смаже вътрешни протести, и порицава правителството публично.
Отказан му е достъп до каквито и да е правни средства за защита при незаконното му задържане. Преследван е от корумпирани държавни служители, които продължават да живеят в Русия безнаказано – въпреки че остават под санкции благодарение на безпрецедентния американски закон Maгнистки.
Държавните практики на виктимизиране на политически опоненти съществуват в страни, засегнати от широко разпространена корупция – особено такива като България, исторически подчинени на руската сфера на влияние. Страната ни все още е под напрежение поради икономическата ни зависимост и дългогодишните политически връзки с Русия и ценното ни членство в НАТО и ЕС. Член на Организацията на обединените нации, която се присъединява към редица европейски и международни конвенции за защита на човешките права, България продължава да бъде редовно етикетирана като най-корумпираната страна в ЕС и ежегодно порицавана заради недостойните ни резултати в областта на правата на човека и влошаващата се среда по отношение на икономическата и политическа свобода. Точно както в Русия, българските институции стават жертва на стремежи за разрастване на доминиращи и безскрупулни лица и финансови и политически интереси.

Случаят „Цветан Василев“

Случаят на Цветан Василев извиква една мрачна, но ясна картина на автократичните владетели в една номинална демокрация, засегната от всеобхватна корупция и доминирана от българската мафия и със систематични злоупотреби с държавна власт, които датират от падането на комунизма. Василев е виден лидер в бизнеса и много влиятелна фигура в България. Изправен е пред редица трудности, когато обявява подкрепата си за антикорупционна партия през 2013-2014. Гибелта му изглежда все по-близо, когато отказва да се съобразява с незаконните искания на политически гангстер и достига връх със звучния си протест срещу незаконното поглъщане на банката му и принудителното ликвидиране на активите й. Отмъстителни политически лидери сключват тайни споразумения с предприемачи, които маневрират в медиите и съдилищата и налагат класическа схема за корпоративно нападение в съветски стил, чиято цел е окончателното му заглушаване – с недостатъчен успех. Василев продължава да се бори от Сърбия, където той и съпругата му Антоанета търсят убежище.
Междувременно българските власти продължават да се ангажират с екстрадирането му, като в крайна сметка целят пълно финансово и лично унищожение на влиятелния противник на корупцията и държавно-корпоративните машинации.
Като антикорупционен критик на българския режим, претърпял преследване въз основа на измислени обвинения, Василев е ярък пример за несправедливости, изброени в Глобалния закон „Магнитски“. През 2016 г. президентът Барак Обама разшири засягащия Русия санкциониращ орган на правителството на САЩ, предоставен по силата на този закон към всички страни по света, в които правителството окуражава политическото потисничество и наказание на противниците на корупцията и други жертви на нарушения на правата на човека. Центърът „Ричардсън“ има честта да се включи в борбата на Цветан Василев срещу репресии, с които не само центърът, но и аз лично съм се борил през цялата си дипломатическа кариера.

Защо Цветан Василев?

Цветан Василев стана особено нежелан противник на българското правителство, когато обяви подкрепата си за новосъздадената антикорупционната политическа платформа „България без цензура“ през 2013-2014 г. През април 2014 г. той отказва да прехвърли активи безусловно на криминалната мрежа на ДПС. В продължение на години Цветан Василев е обект на твърдения, разпространявани от български главен прокурор, който е в съюз с виден член на парламента и медиен магнат, целящи уронване на репутацията му. Депутатът дава началото на модел, който се базира на изнудване според законодателството на САЩ, като изисква незаконни плащания от Василев. Разбира се, съпротивата на Василев предизвиква действия на държавните власти, които окончателно решават съдбата му. Атака срещу банката му КТБ, четвърта по големина в страната е цената, която ще плати за опълчването си срещу плана на мафията да дестабилизира и поеме контрол над финансовата система и правителството на страната.
През юни 2014 г. спекулациите, че Цветан е участвал в големи престъпни предприятия, са засилени от медиите. В резултат на това КТБ губи 20% от активите си в рамките на една седмица. Малко след това ръководството на КТБ се изправя пред катастрофална банкова криза, утежнена от нелепия отказ на българската централна банка да допусне дори рутинно финансово подпомагане. Дистанцирайки се от консолидирани европейски и български банкови практики, регулаторният орган не полага усилия да успокои ужасените инвеститори, нито пък търси помощ от ЕС докато се занимава с кризата около ликвидността на КТБ. КТБ е умишлено отслабена и вкарана в принудителен фалит. Контролът над банката е поет от централната банка и повечето от активите й са присвоени от политически лица, които ги раздават на техни поддръжници. Други дружества, притежавани от Василев (пряко или непряко чрез КТБ) са продадени за малка част от пазарната им стойност в хода на политически създадения фалит.

Измислени обвинения: отмъщение чрез медиите

В страна, отдавна известна с повсеместната си корупция, слуховете – без доказателства за извършено престъпно деяние – изглежда са достатъчни, за да оправдаят корпоративни схеми за нападение. Държавната прокуратура в България, описана като репресивна в съветски стил, установи документирани престъпления въз основата на нелепи обвинения. Медиините „репортажи“ за много от обвиненията, отправяни срещу Василев, неслучайно се появиха във вечерните новини. Обвинението за заговор за убийство срещу Василев беше оттеглено от прокурора, който обяви с неудобство, че не е имало такъв. Засега остава обвинението, че Василев е откраднал пари от КТБ, изнасяйки ги от банката в найлонови торби в ден, когато в действителност е бил извън страната.
В крайна сметка версията на централната банка за обвиненията срещу Василев, която институцията налага в опит да оправдае липсата на интервенция за спасяване на банката, рязко се променя. През 2014 г. централната банка твърди, че Василев е изтеглил средства за няколко години чрез сложна структура от юридически лица, които възнамерява да използва, за да финансира лични придобивания. Несправедливо се твърди, че Василев е избягал с 1,78 млн. евро в ролята си на ръководител на организираната престъпна група, оперираща от КТБ, която е корумпирала банкови служители и одитори.

Цената на непримиримата почтеност

Василев не може да се прибере в България от юни 2014 г., когато отива на командировка в Австрия. Фалшиво обвиняван в присвояване на 103,5 млн. евро от КТБ, Интерпол издава червена бюлетина, с което призовава държавите-членки да го задържат. Поради репресивния характер на много политически мотивирани искания за „червената бюлетина“, много държави-членки отказват да се съобразят. Сърбия е една такава страна. Същото се случва и със съпругата на Цветан Антоанета, която е несправедливо обвинена в пране на пари, присвоени чрез съпруга й с цел закупуване на жилище в Швейцария.
От Сърбия двойката се стреми да запази свободата си и да се бори срещу безпочвените обвинения за престъпни деяния. Активите на Василев в България и Лихтенщайн са замразени, което е сериозно препятствие пред свободата им на движение, тъй като в момента живеят в Сърбия на практика без гражданство.

Правосъдие чрез Глобалния закон „Магнитски“

Убеден съм, че фактическата основа на виктимизирането на Василев, както и серийните злоупотреби на българските власти трябва да събудят интереса на американските власти. Опитите на българското правителство за потискане на несъгласието и политическата опозиция процъфтяват чрез упоритата корупцията и пасивното отношение към институционалните реформи на страната – сигнал за неуспеха да бъдат защитени основни човешки права. Америка е решена да подпомага усилията на хората по света да се противопоставят на такива злоупотреби и да създадат жизнени и ефективни демокрации.
Двама държавни служителя изиграха решаваща роля в историята на Василеви и подлежат на санкции под Закона Магнитски: гореспоменатият медиен олигарх, който е и член на парламента и оркестрира държавното преследване на Василеви и главен прокурор, който злоупотребява с влиянието си, обслужвайки политически интереси и разпространява фалшиви обвинения чрез медиите на олигарха.
Много други граждани, включително служители, партньори и клиенти на КТБ, са станали жертви на сериозни заплахи и изгубили професионални позиции, защото протестираха срещу виктимизацията на Василев от страна на корумпираните власти в България. Дори лица, косвено свързани с фалита и наказателното производство, станаха обект на преследване и бяха публично дискредитирани, когато отказаха да сътрудничат на правителството да смаже Василев. Журналистите, които отразиха нахлуването в банката понасят негативи за това, че са коментирали управлението на КТБ положително.
Президентът Джон Ф. Кенеди е казал, че ако дори един човек е потиснат, никой не може да е свободен. Политическото наказание е основна заплаха за демократичните свободи навсякъде по света. Ако не се противодейства на корупцията, тя се разпространява като злокачествен рак. Убеден съм, че досега неприлаганите разпоредби на Закона „Магнитски“ могат да доведат до справедливост за жертвите и да наложат демократични процеси дори в държави, които не успяват да защитят човешките права и да изкоренят потисничеството във всичките му форми.

Бил РИДЧАРСЪН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *