Американците рискуват със залози срещу еврото, петролът пада

Най-тежко пострадаха петролните компании, след като цената на черното злато се понижи с над 2 долара.
За изминалите 5 дни Dow загуби 0.04% от стойността си, като в последния ден от седмицата се понижи с 0.2%, до 12 977.57 пункта. Половината от 30-те компании, включени в индекса, поевтиняха в петък.
S&P 500, широкият фондов индикатор на Wall Street, намаля с 0.3%, вчера, до 1 369.63 пункта, но регистрира седмичен ръст от 0.3%.
Технологичният индекс Nasdaq Composite се понижи с 0.4%, като затвори с 2 976.19 пункта в петък, но нарсна през седмицата с 0.4%.
Въпреки спада на индексите в последния ден от седмицата, движението за целия период показва засилен апетит за риск. Докато традиционно считаните за инвестиционно убежище акции на топ компаниите в САЩ са под натиск, то в останалите сегменти на пазара е налице значително търсене.
За понижението регистрирано в петък има две основни причини. На първо място това в призивът на президента на САЩ Барак Обама към Конгреса да се прекрати програмата на стойност 4 млрд. долара за субсидиране на прозиводителите на петрол и горива.
Втората причина е решението на рейтинговата агенция Moody’s да понижи оценаката си за дълга на Гърция до най-ниското ниво в скалата, което се дава при неплатежоспособност. Това, заедно с наличието на свръхликвидност в европейската финансова система, след провдения в сряда аукцион на ЕЦБ за дългосрочно кредитиране на банките, позволи атака срещу еврото.
Така играчите на пазара ребалансираха портфейлите си, увеличавайки залозите срещу единната валута, за сметка на другите финансови инструменти, като акциите. В петък, в Ню Йорк, бяха изтъргувани по-малко от 800 милиона акции, което е под средния дневен обем за последните 12 месеца.
Пренасочването на апетита за риск към валутните пазари заради аукциона на ЕЦБ временно спря възхода на акциите. През предходната седмицата, на 24 февруари,  Dow затвори над 13 000 пункта за първи път от 2008 г. насам. S&P 500 регистрира най-силните си първи два месеца от годината от 1987 г. насам. През февруари Nasdaq се покачи с 5.4%, което е осмият по големина месечен ръст в 42-годишната история на индекса.
Консолидацията вероятно ще е кратка, но през март фондовите пазари често са волтилни, тъй като приключава първото тримесечие на годината и инвеститорите ребалансират портфейлите си. Исторически първата половина на месеца е по-силна, но в първите два дни  индексите често падат. В 4 от псоледните 5 години Dow се понижава на 1 март.
Засилването на долара и липсата на новини около иранската ядрена програма доведоха до отстъпление на петрола. За това допринесе и прогнозата на Европейската комисия за рецесия в еврозоната през 2011 г.
След като мина за кратко над 110 долара за барел в четвъртък, в петък цената на черното злато се срина с 2.15%, до 106.50 долара за барел сорт WTI с доставка през април. Така през тази седмица цената на петрола се понижи с 2.8%, като това е първият седмичен спад от месец насам.
Всички са наясно с непримиримата позиция на Израел за иранската ядрена програма, но атака срещу центрофугите за обогатяване на уран, може да се осъществи само с подкрепата на САЩ. А Вашингтон не можа да си позволи да финансира евентуални бойни действия, дори да става само въпрос за охрана на Персийския залив.
В момента САЩ се намира в рядко срещана в историята на страната ситуация. Частният сектор се справя добре и излиза от кризата, но държавата е затънала в дългове и в хазната има огромен дефицит за запълване.
Доларът показа сила след аукциона на ЕЦБ, и от 1.3477 в сряда, поскъпна срещу единната валута до 1.3195 в петък. През тази седмица еврото загуби 1.9% от стойността си срещу американските пари. Индескът DXY се покачи с 0.84% в петък, а през седмицата нарасна с 1.4%, до 79.45.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *