Американци искат пари за психотравми от „Бритиш петролиум“

Ню Йорк, САЩ /КРОСС/ Властите на щатите Мисисипи, Луизиана, Флорида и Алабама поискаха обезщетения за психически увреждания на жителите си от нефтения гигант „Бритиш петролиум“. Нефтена платформа на компанията потъна в Мексиканския залив преди два месеца, предизвиквайки най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ, пише електронното издание на телевизия „Фокс нюз“. Освен силното разочарование, много американци загубиха препитанието си, което допълнително влияе на психическото им здраве.
Щатът Мисисипи възнамерява да създаде специален фонд с исканите от компанията 10 млн. долара, който да лекува нарастващата депресия, ярост и разочарование сред хората. Възможно е още една такава сума да бъде поискана по-късно, но засега от компанията мълчат по въпроса.
Алабама иска по-скромна сума – 5,7 млн. долара, но незабавно. Част от тях ще отидат за гореща телефонна линия за стресираните и обърканите от екологичната катастрофа. Щатът поиска още по 20 млн. долара годишно в продължение на 5 години.
Дългогодишният рибар Лестър Малет бил принуден да се обърне към психолог, за да се справи с факта, че начинът му на живот е съсипан. „Риболовът е всичко, което мога. Отгледах седем деца в залива. Нещата вече никога няма да са същите“, признава обезвереният мъж.
Луизиана два пъти поиска 10 млн. долара, а Флорида- 1,7 млн. долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *