Анализатори: Бизнес климатът в България се влошава бързо

Бизнес климатът в Централна и Източна Европа бързо се влошава и това е особено отчетливо в България и Румъния.

Това сочи Индексът за бизнес климат на Ройтерс и австрийската банка „Остерайхише Контролбанк“ (OeKB), публикуван вчера. Данните отчитат третото тримесечие на годината, пише в. „Дневник“.

Анализът на отговорите на представители на 400 международни управляващи дружества, действащи от името на 1400 компании в региона, показва, че изстива ентусиазмът на инвеститорите относно перрспективите пред икономиките в района. Преди два месеца индексът е бил 60, а сега е 55.

Резултатите сочат, че все пак доминира оптимизмът за растеж – индексът е баланс между положителни и отрицателни отговори и оптимизъм се отчита, когато показателят е над нула – но тенденцията е към повече предпазливост.

„Бизнесът в района е добър, но високите темпове от началото на годината не могат да се поддържат повече“, се казва в съпровождащото съобщение на OeKB.

„В повечето държави бизнес климатът се влошава… Очакванията за икономическите перспективи и за бъдещето на компаниите са по-сдържани, но все пак оптимистични. Това означава, че динамиката на икономическия растеж в Централна и източна Европа може да намалее.“

Данните идват две седмици след като Международният валутен фонд леко понижи очакванията за района и заяви, че вероятно износът ще се забави в резултат на намаляващо търсене в Западна Европа, което пък е ефект от глобалната кредитна криза.

Най-добре този път се представят Русия и Словакия – там индексът е паднал от 78 на 63 за руснаците и се е покачил на същото ниво от 62 за словаците.

Румъния рязко пада в предпочитанията на инвеститорите с индекс 59 от 75 при предишното допитване. Това отразява притесненията им от растящите рискове пред румънската икономика заради бързо отварящата с едупка в текущата сметка.

България, подобно на Румъния, също е сред губещите атрактивност на бизнес климата. „Изглежда еуфорията на преките чуждестранни инвеститори изстива след влизането им в ЕС“, заявяват от OeKB.

Сред бизнес секторите най-добре изглеждат финансовите услуги, доминирани от западноевропейски банки и застрахователи. Снимка: corbis.com

Все пак има и по-зле – Унгария остава на дъното с незавидния показател 17. Тя бе определяна като най-лошото място за инвестиране и в предишните две анкети.

„Не на последно място това е и заради ограничителните мерки на правителството, което води до по-високи данъци за компаниите, но и заради отчитаната стагнация в частното потребление, което дава основание да очакваме спад в приходите“, обясняват авторите.

Сред бизнес секторите най-добре изглеждат финансовите услуги, доминирани от западноевропейски банки и застрахователи. Следват транспортът и имотите. Отчетлив е сривът на доверието към енергетиката и комуналния сектор, което от OeKB обясняват с растящият протекционизъм.

„Енергийната индустрия е сред стратегически най-важните сектори, където ангажиментите на чуждестранни инвеститори са обект на по-строги регулации“, посочва австрийската банка.

Проучването е извършено през септември и повтаря същата анкета от януари, която бе публикувана през април, както и втори кръг въпроси през юли, отговорите от които бяха публикувани през август.

През 2008г. допитването ще бъде извършвано на тримесечия. Първите данни ще бъдат публикувани на 3 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *