Анализатори: Растежът на страните от Югоизточна Азия ще продължи

Страните от Югоизточна Азия ще покажат добър икономически растеж и през настоящата година, като ще бъдат водени от Виетнам, прогнозират анализатори.

Според тях заплахата от вируса на птичия грип, високите лихвени проценти и нестабилността на цената на петрола остават рискови фактори, но икономиките на тези държави са по-добре подготвени да се противопоставят на неблагоприятни въздействия.

Най-развитата страна в региона – Сингапур, се очаква да запази миналогодишния си ръст, докато добри икономически показатели ще покажат Малайзия и Тайланд.

Най-вече благодарение на милиардите долари, изпращани от намиращите се зад граница филипинци, анализаторите очакват Филипините да отчетат ръст на БВП между 4,6 и 4,8 сто за настоящата година. Към настоящия момент 10 млн. филипински граждани работят извън пределите на страната, допринасяйки за 11% от БВП.

За следващата година икономиката на Малайзия се очаква да покаже ръст от между 5 и 6 на сто, в сравнение с 5,3% за изминалата 2005 г.

Съседен Тайланд ще отчете ръст на БВП от 4,5 на сто за 2006 г., което е малко повече от прогнозираните 4,3 на сто за 2005 г., според Сапавуд Сайчеуа, директор на изследователския институт Phatra Securities.

Звездата на комунистически Виетнам изгря през 2005 г. Според Адам МакКарти, главен икономист в Mekong Economics БВП на страната за изминалата година се очаква да възлезе на 8,4%.

Страната ще продължи да отчита ръст в БВП с над 8 на сто, което е най-добрият резултат от 10-те страни-членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN). Корупцията във Виетнам остава доста значим проблем, но последните действия на правителството са увенчани с успех.

Най-големият член на ASEAN – Индонезия, се очаква да отбележи ръст от 5-5,7 на сто за годината, според данни от централната банка. И докато числата изглеждат внушителни, те не са достатъчни да окажат значим ефект за намаляването на бедността и безработицата в страната.

Икономисти от CIMB-GK Research очакват сингапурският БВП да нарасне със 7 на сто за 2006 г. и с около 5,7 на сто за следващите две години. Прогнозата е доста над предвижданията на правителството за растеж на БВП от 3 до 5 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *