Анализът на HSBC за АЕЦ „Белене“ готов чак през октомври

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че до три седмици очаква да бъде взето решение за централата. „Проектът ще бъде одобрен или отхвърлен на база на преценката за ефективността, цената и безопасността му”, каза тогава Борисов пред БНТ. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък заяви, че площадката на централата е подходяща за всичко друго, но не и за енергийно производство. Той отново застъпи идеята за изграждането на допълнителен блок в АЕЦ „Козлодуй”, което било по-евтин вариант.
Според близък до проекта източник, ако през февруари се вземе решение за бъдещето на „Белене”, то няма да е основано на оценката на HSBC, защото тя ще липсва.
България избра британската банка за консултант по проекта в края на 2010 г., но подписа договор с дружеството в средата на април 2011 г. Срокът за изпълнение на заданието е 18 месеца. Твърдият хонорар на HSBC е 2 млн. евро плюс комисиона 0,95% от цената на централата, ако банката договори и финансиране за АЕЦ „Белене”.
Целта на консултанта е да анализира ситуацията, в която се намира проектът. Досега от дружеството са изчислили, че има пазар за електроенергията от нова ядрена мощност. Предстои да се оцени колко ще струва атомната централа и на каква цена би се продавал токът от нея.
Строител на „Белене” е руската компания „Атомстройекспорт“, с която няма сключен договор за изграждане, но има подписано споразумение с допълнителни 14 анекса на обща стойност над 1 млрд. евро. Последното допълнение между София и Москва изтича в края на март. С него двете страни се разбраха временно да се замрази строителството, докато HSBC прави анализ. Отделно Агенцията за ядрено регулиране трябва да одобри техническия проект на централата, за да може да започне строителството й.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *