Ана Янева: Това е скандална сделка за „Булгартабак“

Със сигурност нямаше да сключа тази сделка, но вие добре знаете, че решението за приватизация на „Булгартабак“ се взима от Агенцията за приватизация. За мен това е скандална сделка от самото начало. Тя е в резултат на политическото решение на ГЕРБ,каза Янева.
Янева заяви, че не знае кой е купувачът, но няма съмнение, че той е български. На практика не се допусна стратегически инвеститор да участва в процедурата. Нали не очакваме друга цена, след като направиха всичко възможно да имаме само един участник. Другите участници предварително не отговаряха на условията и затова практически бяха отстранени от участието по сделката. Проблемът не е в изкупуването на тютюна, а в цената, в националните доплащания, заяви още Янева.
Синдикатите се примириха с продажбата на „Булгартабак“, стана ясно от думите на Христо Япраков от КТ „Подкрепа“. Те са най-притеснени от неизвестността кой е истинският купувач на предприятието. Уверенията на правителството, че социалните ангажименти ще бъдат спазени, не са достатъчни, беше категоричен Япраков:
Шефът на агенцията по приватизации, шефката на надзорния съвет говореха за социални ангажименти, а в крайна сметка никой от нас не е видял черно на бяло някакви подписани социални ангажименти, поети от Агенцията, разписани и дали този собственик, който ще дойде има достатъчно гаранции в тия клаузи да ги изпълнява, да задържи хората, да задържи работните места. Според Япраков дори ангажиментите, които са оповестени, са недостатъчни и няма никакви гаранции, че новият собственик ще запази фонда работна заплата на нивото от 2010 година:
Неустойката, ако той не изпълни това като условие, е 200 хиляди евро годишно. Той може да ги плати три пъти и пак да не го изпълни и ще му останат някакви милиони за горница даже.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *