Ангела Меркел иска промeни в еврозоната: непослушниците без право на глас

Канцлерът Ангела Меркел заяви в интервю за в. Bild am Sonntag, че би приветствала приноса на частния сектор на Германия в подкрепа на помощта за Гърция. Доброволното участие на банките би било добре дошло, казва Меркел в интервюто.
Меркел, цитирана от Асошиейтед прес, призова за промени в правилата за дейността на еврозоната, включително за предвиждане на възможността страна, която не изпълнява задълженията си, да бъде лишена от право на глас.
През май министрите на финансите на страните от Европейския съюз ще се срещнат, за да обсъдят въвеждането на промени в някои от наредбите за членство в еврозоната, каза Меркел пред Bild am Sonntag“.
Германският канцлер определи еврото като един от най-големите успехи на Европа, но допълни, че са необходими промени, за да се запази стабилността на единната валута.
Шефът на Deutsche Bank Йозеф Акерман координира усилията на германския частен сектор в подкрепа на спасителния пакет, съобщава Reuters, цитирайки високопоставен банков служител. Консорциумът вече е обещал да се включи с 1-2 милиарда евро, макар че формално споразумение не е сключено, твърди източникът на агенцията без повече подробности. По думите му Акерман, който е един от най-влиятелните банкери в Германия и шеф на могъщото банково лоби – Института за международни финанси – се е съгласил да участва в усилията за образуване на консорциума след разговор с германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *