Челен опит: Английската антикорупция разнищва сделки на „Еърбъс“ за измами и подкупи

Британският висш орган, занимаващ се със значими корупционни скандали, е стартирал официално разследване на компанията Airbus Group по съмнения за измами, подкупи и корупция при продажбите на пътнически самолети „Еърбъс“.

Британският офис за разследване на крупни измами (Serious Fraud Office – SFO) спря издаването на експортни кредити на Airbus Group, позовавайки се на несъответствия в декларации на самолетния производител при използването на посредници от трета страна по време на преговорите за продажби на нейните реактивни самолети. Агенцията по експортно финансиране на Великобритания пък посочи, че е взела предвид несъответствията, посочени от SFO, когато е взела решение да започне криминално разследване.

Airbus Group е била информирана от SFO, че е открито наказателно разследване срещу нея по твърдения за измами, подкупи и корупция в бизнеса ѝ с гражданско въздухоплаване, свързани с нередности, отнасящи се до консултанти от трети страни, посочи водещата компания в свое изявление, добавяйки, че Airbus Group продължава да сътрудничи на SFO.

Аналогичните френски и немски агенции също са спрели т.нар. „експортни кредити“ за производителя на самолета, което ограничава достъпа на авиокомпанията до търговски фондове.

Подкрепяните от съответните правителства агенции за експортно кредитиране предоставят финансиране за някои сделки със самолети на „Еърбъс“, за да спомогнат за насърчаване на износа. Те също могат да помогнат за улеснен достъп на авиокомпанията до търговско кредитиране. Британският офис за разследване на крупни измами отбеляза, че е стартирал официално своето разследване през миналия месец, настоявайки за допълнителна информация, ако тя е налична. Трябва да се има предвид, че разследването на SFO може да се проточи с години.

В същото време британска агенция за експортно финансиране заяви, че се надява разследването да приключи бързо, но тя не се ангажира да определи за колко време ще бъде спряна финансовата подкрепа за Airbus Group.

Това представлява спирачка пред паричните потоци към компанията, като от ръководството на „Еърбъс“ посочиха, че работят с агенцията, за да се възстанови кредитно финансиране, тъй като според него този процес е отделен от стартираното от SFO разследване по обвинение за измами. Airbus Group обаче заяви, че очаква спряната финансова подкрепа за износа на нейна продукция да бъде възстановена преди края на годината. Това е вторият път, когато SFO разследва дейности на Airbus Group. Преди години (през 2013-а) Агенцията за борба с корупцията на Великобритания разследваше бизнес сделки на малко поделение на Airbus в Саудитска Арабия.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *