Англия дава ?7000 на наши аптекари

Глад за фармацевти на Острова, ЕС следи под лупа бизнеса с лекарства

СОФИЯ. Хиляди фармацевти ще грабнат куфарите за Англия.

На Острова има глад за такива специалисти, а заплатите там са многократно по-високи. Това заяви за „Стандарт“ проф. Евгений Минков, шеф на Съюза на фармацевтите.

Между 4000 и 7000 евро получават аптекарите във Великобритания, а у нас вземат 600-800 лева. Чужденци пък ще могат да отварят аптеки в България.

Това бе записано в проекта за закон за лекарствените средства в хуманната медицина, който се обсъжда в здравната комисия на НС.

Няма никакви пречки за това пред магистър-фармацевти от ЕС.

В срок от 2 месеца Висшият съвет по фармация е задължен да даде становище за чуждите кандидати, на базата на което ще се издава разрешително с подписа на здравния министър.

Би било добре да се иска и мнението на общините, които най-добре знаят дали имат нужда от аптеки, но депутатите отхвърлиха тази възможност, сподели проф. Минков.

Нашенци обаче по-трудно ще отварят аптеки в чужбина.

Докато у нас една аптека се пада средно на 1600 души, в страните от ЕС един такъв обект обслужва между 3500 и 5000 души.

В страни като Австрия, Белгия, Дания, Франция, Италия, Унгария и Гърция освен ограничение по броя на населението има и географско ограничение, т. е. отстоянието между две аптеки да е половин, или един километър.

У нас сега всеки може да отвори аптека, където си пожелае.

Това не само води до фалити, но и влошава обслужването, каза Минков.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *