Англия е предупредена за сериозни последици, ако нахлуе в еквадорското посолство заради Асандж

 Министрите се бяха събрали на спешна среща по покана на Еквадор, на която обсъждаха казуса с Джулиан Асандж, на когото по-рано тази седмица Кито предостави политическо убежище . „Отправяме предупреждение към британското правителство, че ще има сериозни последици в целия свят в случай на директна агресия срещу териториалната цялост на Еквадор“, се казва в декларация на министрите прочетена от Николас Мадуро, венецуелският министър на външните работи. „Отказваме да приемем сплашванията и заплахите, изречени от говорителите на британското правителство, защото те нарушават принципите на суверенитета и на териториалната цялост на държавите“, се допълва в документа. Британският министър на външните работи Уилям Хейг вече отрече съществуването на заплаха за щурм на посолството и поясни, че разрешаването на аферата Асандж може да отнеме значително време. Преди 3 дни британски полицаи и петнайсетина привърженици на основателя на Уикилийкс се сбиха пред посолството на Еквадор в Лондон. Част от демонстрантите са обвинили властите, че се опитват да започнат война с Еквадор. Полицията се е намесила, за да разпръсне събралите се и е арестувала най-малко трима от демонстрантите. Министрите на външните работи на Съюза на южноамерикански държави (УНАСУР) също ще обсъдят въпроса за Джулиан Асандж днес в Гуаякил, посочва Франс прес. Организацията на американските държави (ОАД) пък ще обсъжда въпроса на 24 август във Вашингтон, въпреки противопоставянето на САЩ, Канада и Тринидад и Тобаго. По-късно днес самият Асандж ще направи изявление в Лондон.
 
Междувременно стана ясно, че основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж е отказал предложенията за помощ на австралийското консулство в Лондон. Служители на консулската служба „осем пъти“ са влизали в контакт с представители на еквадорското посолство, където се укрива Асандж. Той е благодарил за предлаганата помощ, но никога не я е приел, съобщи БГНЕС.
От средата на юни основателят на сайта Уикилийкс се намира в посолството на Еквадор в Лондон. Той поиска политическо убежище в латиноамериканската страна, защото се страхува, че може да бъде екстрадиран в Швеция, където е обвинен в сексуално посегателство и изнасилване. На свой ред властите в Стокхолм могат да го предадат на САЩ, където той ще бъде разследван за изтичането на секретната информация, публикувана от неговия сайт.
Лондон даде ясно да се разлере, че няма да допусне заминаването на Асандж  за Еквадор. Британските власти се позоваха на своето законодателство, което им позволява да отнемат дипломатическия статут на сгради, ако те не се използват по предназначение. Официално Кито е уведомено за позицията на Лондон.
Въпреки британската позиция властите в Еквадор решиха да предоставят политическо убежище на Асандж.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *