Англия: 12 % безработни вещаят трима финансови ексминистри

Трима бивши министри на финансите предупредиха британското правителство да очаква ниво на безработицата на равнището от 80-те години, защото кризата с коронавируса „потапя“ страната в най-дълбоката ѝ рецесия.Алистър Дарлинг, Джордж Озбърн и Филип Хамънд не са на едно мнение по въпроса дали сегашната криза като цяло е по-сериозна от финансовата през 2008-2009 г., но по въпроса за безработицата са категорични, че надвисват много „тъмни облаци“.

Тримата бивши министри на финансите – лейбъристът Алистър Дарлинг и консерваторите Джордж Озбърн и Филип Хамънд, бяха подложени на специален разпит в парламентарната комисия по въпроси на финансите за ефекта на коронавируса върху британската икономика. Три бяха основните точки: сравнение с финансовата криза през 2008-2009 година, какви мерки могат да доведат до съживяване на икономиката и дали трябва да бъдат увеличени данъците, за да се помогне за изплащането на трупащите се дългове.

Макар и да не изразиха напълно сходни мнения по споменатите точки и тримата бяха единодушни, че страната е изправена пред безработица, каквато не е виждана от 80-те години на миналия век. По това време безработицата достигна почти 12 процента и повече от 3 милиона души бяха регистрирани като  безработни.

При навлизането на страната в пандемията безработицата бе близо 4 процента, но от тогава има един милион нови регистрирани като безработни. Компаниите в хотелиерството и туризма заявиха открито намеренията си за освобождаване на десетки хиляди работници, заради резкия спад на търсенето.

Алистър Дарлинг посочи, че положението с безработицата ще се влоши още повече, когато приключи схемата на правителството с изплащането на заплатите на пуснатите в принудителен отпуск работници.

Джордж Озбърн предупреди сегашния финансов министър Риши Сунак, че е много опасно вкарването на хората в схема, която е много великодушна към тях за кратък период, но всъщност им пречи да се върнат на някаква друга работа. „Трябва да сме напълно честни, че много от бизнесите просто няма да се върнат“, посочи Озбърн.

И тримата бивши министри заявиха, че правителството трябва да стартира широкомащабни програми за преобучение на хиляди хора, които вероятно ще загубят работата си. „Трябва да се фокусираме максимално върху трудовата заетост. Там, където хората губят работните си места, трябва възможно най-скоро да им бъдат намерени други позиции“, посочи Филип Хамънд.

Преди това стожерът на финансите Банк ъф Ингланд  направи подобна прогноза за повторение на нивото на безработицата от 80-те години. на миналия век.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *