Анкара и Брюксел ще преговарят за митническо споразумение

Миналия месец Европейският съюз (ЕС) и Турция постигнаха споразумение за изпълнение на едногодишен план за действия, насочени към възстановяване на отношенията.

Първата стъпка от 12-месечния календар се планира за 13 юни в Брюксел. Страните ще седнат на масата за преговори по митническото споразумение с ЕС.

Всъщност митническото споразумение на Турция с ЕС не е просто документ,а представлява сериозна и пространна база за сътрудничеството между страните, пише Нахиде Дениз за БТА.

Споразумението за включване в европейския митнически съюз с Анкара бе подписано преди 22 години, през 1995 г. Политиците от правителството на Тансу Чилер и експертите по онова време го определиха като „стъпка към членството на Турция в ЕС“.

Според сегашното турско правителство обаче митническото споразумение се нуждае от ревизиране, от значително осъвременяване. Това е базата, от която ще преговаря Анкара след десет дни в Брюксел.

Икономически експерти твърдят, че митническият съюз на Турция с ЕС е с потенциал от 300 милиарда долара годишен взаимен стокообмен, но за да се постигне, се нуждае от ревизиране и осъвременяване според новите условия.

Според експертите в предложенията на Турция за осъвременяване на митническото споразумение с ЕС са включени редица сектори – хранителни и земеделски стоки, обществени поръчки за ЕС, както и да бъде включена като страна в свободните митнически споразумения, които ЕС има с трети страни.

„Така формулираните предложения имат за цел да премахнат негативните последици за Турция от търговските споразумения на ЕС с трети страни“, посочват те.

Ето и някои от конкретните предложения на Анкара, подготвени за срещата в Брюксел, така както са формулирани от икономическите експерти и които се смята,че ще имат положителен принос за турската икономика и търговия.

– Премахване на ограниченията за износа на земеделски, млечни и промишлени стоки.

– По-голямо участие в обслужващите сектори на турски фирми в Европа и на европейски фирми в Турция.

– Увеличаване обема на инвестициите на европейските фирми в Турция. Оттук те да могат да изнасят за ЕС и за трети страни.

– Подсилване на износа на Турция, както и премахване на бариерите за свободното движение на турските износни стоки.

– Премахване на митата за земеделските стоки от чужбина.

– Свободните митнически споразумения на ЕС с всяка една страна да бъдат обвързващи и за Турция като страна, подписала митническото споразумение за трети страни.

В търговско-икономическите отношения с Великобритания след Brexit Турция планира модел, подобен на този на Лондон с ЕС.

Според експертите митническото споразумение с ЕС е довело до значителни ползи за страната.

„Турската промишленост се обнови, нарасна конкурентоспособността и продуктивността й. В рамките на митническия съюз в обществения сектор се реализираха критериите, включени в преспективите за членство на Турция в ЕС. Европейският митнически съюз заема важно място за увеличаването на чуждестранните инвестиции в страната“, посочват те.

Според статистиките 50% от износа на Турция през последните 10 години се е реализирал в европейските страни. А ЕС се превърна в най-големия търговски партньор на Турция. Ако преговорите бъдат успешни, стокообменът се планира да нарасне двойно.

В същото време обаче се изтъкват и редица негативи, особено през последните 10 години. С активизирането на вноса от ЕС нарасна дефицитът във външната търговия на Турция.

През 1995 г. в ЕС членуваха 15 държави, но сега са 28 и всички получиха еднакви привилегии.

Докато през 1995 г. търговският дял на Турция в ЕС е бил 1,7 на сто, през 2004 г. той се увеличи до 2,7 на сто, но впоследствие спадна до 2,2 процента. Турция не е включена като страна в споразуменията за свободна търговия на ЕС с трети страни, поради което стоки и услуги на трети страни влизат свободно в Турция, но самата тя се сблъсква със защитните правила на тези страни, информира investor.bg.

Поставени един под друг, от всички тези проблеми става ясно, че след десет дни в Брюксел ще започнат критични преговори за ревизиране на митническото споразумение на ЕС с Турция от 1995 г., които някои проправителствени медии резюмираха като „Пазарлък с ЕС за 300 млрд. долара“.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *