Антония Гинева: Необходимо е да се повиши финансовата грамотност на хората

Това каза Антония Гинева от Комисията по финансов надзор в предаването „Преди всички“. Комисията ще представи днес мерките си за защита на потребителите на финансови услуги.
Мерките за финансовото ограмотяване на потребителите включват изготвянето на сайт и помагало. В сайта правата и ролята на потребителя са достъпно поднесени. Планираме разработването на помагало наречено „Под лупа“, което представлява набор от важни за потребителя документи, с които потребителят да се запознава при подписването на договора за финансова услуга или пък други значими документи, обясни Гинева.
Според социологическите проучвания дори младите хора не се чувстват достатъчно сигурни в тази област. 53% от младите хора на 16 и 17 години в България определят финансовите си познания като недостатъчни.
Гинева обясни, че Комисията би подкрепила идеята за назначаването на финансов омбудсман. Позицията на Комисията е продиктувана от анализа на жалбите, които пристигат при нас. Колкото и да искаме да помогнем на хората сме ограничени по отношение на законовите правомощия, с които разполагаме. Осъзнали сме колко би било добре, ако има финансов омбудсман, поради което сме готови да подкрепим една такава идея, каза тя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *