Апаратът за пръстови отпечатъци скъп колкото банкомат

Всяко едно от устройствата за пръстови отпечатъци, с каквото здравният министър Петър Москов иска да обзаведе болници и джипита, е скъпо колкото един банкомат. Цените на устройство за дактилоскопна персонализация варират от 20 000 до 45 000 лева. Хазната ще олекне с 305 млн. и 100 хил. лв., ако такива апарати бъдат монтирани в болници, лекарски кабинети, лаборатории, онкоцентрове и диспансери, работещи със здравната каса. Това показва репортерско проучване на „Монитор“.

Апаратите за сканиране на пръстови отпечатъци не се продават на свободния пазар у нас, а само по държавна поръчка. Това обясниха търговци на шпионска техника. Тези машини могат да бъдат доставени само от Израел и Китай.

Изричното условие на израелска фирма за продажба на специализирана техника е, че иска държавни гаранции дори поръчката да е от частен консорциум. Тези условия не важат за апаратите китайско производство.

Строгите изисквания са въведени от израелския производител, защото в тях се вкарват секретни данни, обясниха още търговците. Такива представляват както индентификацията чрез пръстов отпечатък на лицето, неговото име, ЕГН, дали то е здравно осигурено, години, така и специализирани лични данни според нуждите на заявителя. Търговци на шпионска техника обясниха, че неотдавна голяма корпорация в нашата страна поискала доставка само един такъв апарат от Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *