Арабите: Тръмп, не пипай петрола!

Арабите, и преди всичко Саудитска Арабия, следят с внимание и напрежение първите изявления в областта на икономиката на новоизбрания президент на Съединените щати  Доналд Тръмп. Според тях Тръмп ще рискува „здравето“ на американската икономика, ако той осъществи предизборното си обещание да блокира вноса на петрол, съобщава „Файненшъл Таймс“.

По време на предизборната си кампания, Тръмп обеща да създаде пълна американска енергийна независимост от нашите врагове и петролни картели. На практика това означаваше пълно деблокиране на запечатаните американски петролни кладенци и активизиране на шистовото сондиране с цел – самозадоволяване със собствени петролни продукти, а след това и тяхната преработка на територията на САЩ. Освен по-голямата  незавимимост от системата на ОПЕК и гравитиращите покрай тях други страни – производителки като Русия, това ще означава и повече работни места в Съединените щати. Една от основните позиции в предизборната платформа на Тръмп – връщане на изнесените производства от чужбина и ракриване на работни места.

Енергийният министър на Саудитска Арабия обаче многозначително напомни на новоизбрания президент, че САЩ се ползва повече от всеки друг от глобалната свободна търговия, добавяйки, че енергията е основен източник на сила за световната икономика.

Със сърцето си новоизбраният президент Тръмп ще види ползите и мисля, че петролната индустрия също ще го посъветва, че блокирането на търговията на какъвто и да е продукт не е здравословно, посочи енергийният министър Халид ал Фалих, който е и председател на Aramco – държавната петролна компания на Саудитска Арабия, пред „Файненшъл Таймс“.

Представителят на кралството, което е най-големият износител на суров петрол в света, също така каза, че въпреки че САЩ внасят милиони барела петрол, страната също така се „възползва изключително“ от способността си свободно да продава „значителни обеми“ на експортни продукти.

Междувременно официален енергиен източник от Алжир, цитиран от Ройтерс, съобщи, че членовете на ОПЕК вероятно ще проведат неофициална среща този петък в Доха, за да постигнат консенсус относно решението за намаляване на петролните добиви.

На среща през септември картелът се съгласи на умерено ограничаване на производството за пръв път от 2008-а година насам при по-специални условия за Либия, Нигерия и Иран, тъй като добивите на тези държави пострадаха сериозно от войни и наложените преди време санкции. Например Иран настоява категорично да върне нивото на добитите петролни количества от времето преди ембаргото, наложено на страната заради нейната ядрена програма. В паузата на санкциите обаче Саудитска Арабия зае някои от пазарите на Иран и сега се противопоставя всячески на Техеран за повишаване на количествата суров петрол.

Окончателното решение и конкретните производствени лимити за страните-членки на ОПЕК трябва да бъде факт на официална среща на 30-и ноември. Тогава вече ще се чуе и последната дума на Русия, която тактически изчаква решенията на ОПЕК.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *