Арести в САЩ при протести за по-висока надница

Арести на няколко стотици протестиращи бяха извършени в САЩ при улични демонстрации из цялата страна с искане за повишаване на минималното почасово заплащане на федерално равнище на 15 долара, предаде Асошиейтед прес.Служители в ресторанти за бързо хранене, домашни промощници, детегледачи и други нископлатени работници са събраха на протести в Чикаго, Детройт, Хюстън, Лос Анджелис, Минеаполис и Ню Йорк. В много градове демонстрантитет блокираха натоварените пътни артерии, а полицията отговори с арести.
В Ню Йорк бяха арестувани 25 от около 350 демонстранти, събрали се в парк в Манхатън и скандиращи лозуни срещу действащата социално-икономическа политика в САЩ. Няколкостотин демонстранти протестираха край терминалите на чикагското междунардон летище О’Хара.
Демонстрации и протести за по-високо почасово заплащане бяха планирани в 340 града в САЩ.
От 2009 г. насам минималното заплащане на федерално равнище в САЩ е 7,25 долара на час. По изчисления на експерти обаче, за да може едно средно четиричленно американско семейство да живее над прага на бедността, минималното почасово заплащането трябва да е поне над 11 долара. Същевременно в 21 щата минималното заплащане е по-високо от предвиденото от федералните закони, отбелязва ТАСС.

Най-висока е средната заплата в столицата Вашингтон – 67,810 долара. Най-ниски са доходите в Пуерто Рико ($24,650), въпреки че разходите за живот са на нивото на тези във Вашингтон. Най-евтин е животът в щатите Южна Дакота и Мисисипи, където средната годишна заплата е около 33 хиляди долара. От година насам доходите на американците се променят постоянно, като промяната не е към по-добро. Причина за това е световната криза, довела до масови съкращения и увеличаване на безработицата. Освен това огромен брой фирми намаляват заплатите на служителите си с около 12 до 20 процента. Дори „Ню Йорк таймс” намали временно заплатите с 5%, като в замяна „подари“ на сътрудниците си 10 допълнителни почивни дни. Понякога при упражняването на нестандартни професии американците могат да достигнат невероятно високи доходи: ако например разхождате кучета или се грижите за други домашни любимци в САЩ, доходът ви може да стигне до около 100 хиляди долара.

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *